Uudessa podcast-sarjassa perehdytään oppimisvaikeuksiin

Haastattelussa psykologi ja toimittaja Aino Elomäki

Mitä oppimisvaikeudet oikeastaan ovat? Mitä niille voi tehdä? Miten vanhempi voi auttaa, jos lapsen oppiminen takkuaa? Näihin kysymyksiin paneudutaan Niilo Mäki Instituutin suunnittelemassa ja toteuttamassa uudessa podcast-sarjassa Osaamisen lukot, oppimisen avaimet. Haastattelussa podcastin tuottaja ja toimittaja Aino Elomäki kertoo mistä podcastissä on oikein kysymys.

Niilo Mäki instituutti julkaisee loppuvuoden aikana uuden podcast-sarjan oppimisvaikeuksista. Sarja on suunnattu erityisesti vanhemmille, joiden lapsilla on oppimisen vaikeuksia. Aino Elomäki, olet ollut tuottamassa ja haastattelemassa asiantuntijoita, vanhempia ja kokemusasiantuntijoita podcast-sarjaan. Miksi oppimisvaikeudet kiinnostavat?

Olen taustaltani toimittaja ja myöhemmin valmistuin psykologian maisteriksi. Podcast-sarjassa pääsen käyttämään molempia osaamisalueitani. Erityisesti psykologian taustasta on ollut paljon hyötyä, sillä se auttaa ymmärtämään mitä oppimisvaikeudet ovat ja mitä erilaiset termit tarkoittavat. Podcastin teossa minua innosti eniten se, että pääsi tuomaan esille tietoa oppimisvaikeuksista tavalla, joka on helposti ymmärrettävää. Heillekin, jotka eivät aiheesta ole ehkä aiemmin kuulleet.

Miksi podcast-sarja on suunnattu erityisesti vanhemmille?

Kuvassa Podcastin tuottaja Aino Elomäki.
Podcastin tuottaja Aino Elomäki

Erilaisten oppimisen haasteiden ymmärtäminen ja lapsen tai nuoren tukeminen on mielestäni kaikkien aikuisten yhteinen tehtävä. Tutkimuksissa on huomattu, että vanhempien, opettajien ja muiden läheisten aikuisten antama tuki ja ymmärrys on oppimisvaikeustaustaisten lasten ja nuorten kohdalla erityisen tärkeää. Positiiviset vaikutukset näkyvät pitkälle aikuisuuteen suojaten esimerkiksi mielenterveysongelmilta.

Vanhemmat ja muut lasten elämässä olevat tärkeät aikuiset yleensä huomaavat, jos lapsella tai nuorella on pulmia oppimisessa, mutta eivät välttämättä ymmärrä mistä vaikeuksissa on kyse. Podcastin tarkoituksena on antaa laajempi kokonaiskuva oppimisen vaikeuksista sekä kertoa, kuinka lasta tai nuorta voi auttaa ja tukea sekä taitojen harjoittelussa että oppimisvaikeuksien kanssa pärjäämisessä. Asia on tärkeä puhua lapsen kanssa auki ja korostaa että oppimisvaikeus vaikeuttaa tiettyjä asioita, lapsella on paljon muita vahvuuksia ja taitoja, joista hänen on syytä olla ylpeä.

Toisaalta haluamme yhdessä asiantuntijoiden kanssa muistuttaa, että vanhemmat olisivat armollisia itseään kohtaan. Koulu ja läksyt eivät saisi syödä leijonan osaa perheen yhteisestä ajasta vaan yhteistä aikaa on tärkeää viettää myös muilla tavoilla. Vastuu lapsen oppimisesta jakautuu useille aikuisille ja vanhemman tärkein tehtävä on olla läsnä ja tukea lasta.

Mikä on ollut haastavaa tällaisen podcastin tekemisessä? Entä mistä olet erityisesti pitänyt?

Haastavinta on ollut rajata aihetta ja saada aiheista lyhyet ja selkeät jaksot, sillä haastattelemillani asiantuntijoilla olisi ollut valtavasti tietoa ja mielenkiintoista sanottavaa. Emme kuitenkaan halunneet tehdä tuntien mittaisia jaksoja, vaan napakampia 30–40 minuutin kokonaisuuksia, jotka ehtii kuuntelemaan myös arjen kiireiden keskellä.

Itselleni mielenkiintoisinta on ollut päästä kuulemaan asiantuntijoilta tietoa ja sitä, miten perheissä on asiat sujuneet. Podcastissa on mukana myös kokemusasiantuntijoita, joilla on kokemusta oppimisvaikeudesta tai oman lapsen oppimisvaikeudesta. He kertovat, miltä oppimisvaikeus tuntuu ja millaisia oivalluksia he itse ovat tehneet.

Minkälaisia jaksoja podcastissa tulee olemaan ja mistä niitä pääsee kuuntelemaan?

Podcastissa tulee olemaan seitsemän eri jaksoa, joissa syvennytään tyypillisimpiin oppimisen vaikeuksiin, kuten lukivaikeuksiin, matematiikan vaikeuksiin, hahmottamisen pulmiin ja motorisiin vaikeuksiin. Ensimmäinen jakso on juuri julkaistu. Jaksossa käsitellään mitä oppimisvaikeudet ylipäätään ovat, mistä ne johtuvat ja mitä yhteisiä tekijöitä niillä on. Tätä pohtimassa ovat emeritusprofessori Timo Ahonen ja NMI:n ja Jyväskylän kaupungin yhteisen lastentutkimusklinikan johtava psykologi Nina Kultti-Lavikainen.

Uusi jakso on tarkoitus julkaista aina torstaisin. Niilo Mäki instituutin sivuilla on oma alusta, josta pääsee sarjaa kuuntelemaan. Lisäksi podcastit löytyvät esimerkiksi Spotifysta sekä muilta tutuimmilta alustoilta, mistä ihmiset ovat jo tottuneet kuuntelemaan podcasteja.

Mitä terveisiä haluaisit lähettää uutiskirjeen lukijoille?

Jos oppimisvaikeudet kiinnostavat, kuunnelkaa podcastia! Jaksoista saa napakassa muodossa paljon tietoa ja tukea. Lisäksi niiden kautta pääsee kuulemaan kiinnostavia kokemuksia ja tarinoita. Ja kivaa ja levollista syksyä kaikille! 


Lue lisää ja tutustu jaksoihin osoitteessa koju.nmi.fi/podcastit
Lisäksi löydät Niilo Mäki Instituutin podcastit myös mm. Spotifystä ja Itunesista.

Kirjoittanut Teemu Halttunen, Filosofian maisteri (Bio- ja ympäristötieteet), NMI:n harjoittelija

Niilo Mäki Instituutin podcastsarja Osaamisen lukot, oppimisen avaimet on toteutettu Suomen kulttuurirahaston tuella.