Niilo Mäki Instituutti 30 vuotta oppimisen tukena

Niilo Mäki Instituutti täytti 30 vuotta vuonna 2020. Olemme oppimisvaikeuksien monitieteisen tutkimuksen ja kehittämistyön yksikkö. Työmme tavoitteena on ymmärtää kehitykseen ja oppimiseen vaikuttavia tekijöitä ja lisätä tutkimuksen, kehittämistyön ja käytännön opetustyön vuoropuhelua. Kehitämme uusia materiaaleja ja toimintamalleja tutkimusperustaisesti.

Tälle sivulle kokoamme juhlavuoden tapahtumia. Tarkemmat tiedot tapahtumista ja kilpailuista löydät niiden omilta sivuilta. 30-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma järjestettiin 17.11.2021.


NIILO MÄKI INSTITUUTIN 30-VUOTISJUHLALÄHETYS

Järjestimme 30-vuotiaan Niilo Mäki Instituutin kunniaksi juhlan 17.11.2021. Tilaisuuden puheohjelma striimattiin verkkoon.

Tallenne YouTubessa: https://youtu.be/5xsuIlmsvKc

Juhlaohjelma 17.11.2021 klo 17–18.15:

Tervetulosanat  
”Mama Mäki”, KT (h.c.) Onerva Mäki ja
Niilo Mäki -säätiön hallituksen puheenjohtaja Päivi Fadjukoff

Tervehdyspuheenvuorot
Kaupunginjohtaja Timo Koivisto (Jyväskylän kaupunki)  
Vararehtori Marja-Leena Laakso (Jyväskylän yliopisto)  
Professori Lea Pulkkinen (Haukkalan säätiö)

Videoesitys: LukumummiRÄP

Mikä ihmeen Niilo Mäki Instituutti? – Lyhyt omaelämäkerta 30-vuotiaasta

Niilo Mäki Instituutin perustajat; ”Mama Mäki”, KT (h.c.) Onerva Mäki,
professori Timo Ahonen ja professori Heikki Lyytinen

Niilo Mäki Instituutin juhlavuoden väitöskirjapalkinto  
Voittajien puheenvuorot  

Päätössanat 
Päivi Fadjukoff ja toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala


Niilo Mäki Instituutti maailmalla -videoesitys
Niilo Mäki Instituutin esittely


PODCAST-SARJA OPPIMISEN VAIKEUKSISTA

Niilo Mäki Instituutti toteutti Kulttuurisäätiön tuella oppimisen vaikeuksia ja tukikeinoja käsittelevän podcast-sarjan osana juhlavuoden ohjelmaa. Niilo Mäki Instituutin tavoitteena on jo kolmenkymmen vuoden ajan ollut ymmärtää kehitykseen ja oppimiseen vaikuttavia tekijöitä ja lisätä tutkimuksen, kehittämistyön ja käytännön opetustyön vuoropuhelua. Oppimisen vaikeuksia käsittelevän podcast-sarjan kautta haluamme tuoda esille tutkimuksen ja kliinisen kokemuksen kautta saatua tietoa kiinnostavassa muodossa ja näin tukea sekä vanhempia että ammattilaisia auttamaan oppimisen vaikeuksien kanssa eläviä lapsia ja nuoria.

Kuuntele Podcastit täällä: https://koju.nmi.fi/podcastit/


LUKUTUOKIOT

Juhlavuoden kunniaksi julkaisimme kevään 2020 aikana 30 rakastettua lukulähetystämme arkipäivisin klo 8! Lukutuokioilla lukumummit ja -vaarit, suomalaiset urheilijat ja muut julkisuudesta tutut henkilöt lukevat lastenkirjoja. Jokaiseen lukutuokioon on myös mietitty valmiiksi erilaisia toiminnallisia tehtäviä leikki-ikäisille, esiopetusikäisille, alkuopetukseen ja alakoululaisille. Näin lukutuokiot voidaan liittää osaksi etäopetusta, jolloin lapset voivat katsoa lukutuokion kotona ja tehdä sen jälkeen opettajan ohjeistamat tehtävät lukutuokioon liittyen. Lukutuokiot ovat katsottavissa toistaiseksi.

Lukutuokiot ja toiminnalliset ohjeet julkaistaan osoitteessa: lukutuokiot.nmi.fi


Menneet kilpailut:

Väitöskirjapalkinnot

Juhlavuotensa kunniaksi säätiö palkitsi kaksi tuoretta väitöskirjatutkimusta kilpailussa, jossa pyrittiin löytämään uudenlaisia yhtymäkohtia oppimista tai oppimisvaikeuksia käsittelevän tuoreen tutkimustiedon sekä käytännön välille. Niilo Mäki -säätiön asiantuntijaraati valitsi 1000 euron suuruisen väitöskirjapalkinnon saajat eri yliopistoista saatujen esitysten pohjalta. Väitöskirjakilpailun voittajia olivat Maria Psyridou Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksesta ja Jingwen Jiang Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksesta. Palkinnolla Niilo Mäki -säätiö haluaa korostaa tutkimuksen tärkeää merkitystä käytännön opetustyön tukena ja kehittämisessä. Lue lisää väitöskirjapalkinnosta: https://www.nmi.fi/2021/11/17/30-vuotias-niilo-maki-saatio-palkitsi-kaksi-ansiokasta-vaitoskirjatutkimusta/

Opinnäytetyökilpailu
Kilpailu on päättynyt, voittajat olivat Veera Koivulahti ja Laura Lehtinen pro gradu -työllään ”Tarkkaamattomuuden sekä yliaktiivisuuden ja impulsiivisuuden yhteys sosioemotionaaliseen oireiluun lapsilla, joilla on oppimisen vaikeuksia”. Niilo Mäki Instituutin juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä opinnäytetyökilpailussa haluttiin kannustaa alan tulevia tutkijoita. Raati arvioi Koivulahden ja Lehtisen työn kaiken kaikkiaan hyvin laadituksi opinnäytetyöksi, joka on tuottanut uutta tietoa aiheesta ja tuloksilla on myös yhteiskunnallista merkitystä. Voittajat saivat 500 euron stipendin. Lue lisää voittajista täältä: https://www.nmi.fi/2020/12/16/opinnaytetyokilpailun-voittajat/

Ahistaako oppiminen? – Kaikille avoimessa kirjoituskilpailussa etsitään kokemuksia oppimiseen liittyvästä ahdistuksesta
Kirjoituskilpailussa kaikenikäisillä oppijoilla oli mahdollisuus kertoa oppimiseensa liittyvästä ahdistuksesta ja siitä, mikä heitä on auttanut tai olisi voinut auttaa. Kaikki kokemukset ovat arvokkaita jo itsessään. Lisäksi niistä on suuri hyöty alan ammattilaisille, kuten tutkijoille, kliinikoille ja opettajille, jotka pyrkivät löytämään entistä parempia keinoja oppimiseen liittyvän ahdistuksen helpottamiseen. Kilpailu on päättynyt ja voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.