Neo-Prism-C


Neo-PRISM-C (Neurodevelopmental Optimal-predictors Risk Factors And Intervention From A Systems Approach To Maladjustment In Children), a four-year project funded by the European Union Horizon 2020 Program (H2020-MSCA-ITN-2018) under the Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network (Grant Agreement No. 813546) (2019-2023).

Neo-PRISM-C aims to study neurodevelopmental disorders (NDD), which emerge early in development and result in long-term disability, compromising the quality of life of millions of Europeans. The purpose of the Neo-PRISM-C ETN is to train Early Stage Researchers (ESRs) from multiple disciplines (psychology, neuroscience, data science) in applying the Research Domain Criteria approach, a novel framework for understanding psychopathology, to the study of the mechanisms of NDD, in order to inform and begin to test appropriate treatments. Neo-PRISM-C is expected to further understanding of NDD and improve the competitiveness of EU health professionals and scholars, providing the market with highly-skilled researchers and clinicians. Project webpage: http://www.neoprismc.org/

Neo-Prism-C at NMI

Tässä Niilo Mäki instituutin (NMI) ja Jyväskylän yliopiston monitieteisen aivotutkimuskeskuksen (CIBR) yhteistyöhankkeessa tutkitaan tarkkaavuuden ja lukemisen vaikeuksien päällekkäistymistä. Tiedämme, että lapset, joilla on samanaikaisesti vaikeuksia sekä lukemisessa että tarkkaavuudessa, eivät hyödy pelkästään toisen osa-alueen tukitoimista yhtä paljon kuin lapset, joilla on haasteita vain yhdellä osa-alueella.

Tutkimuksessa etsitään vastauksia kahteen keskeiseen kysymykseen: 

1. Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että vaikeudet lukemisessa ja tarkkaavuudessa jatkuvat lapsuudesta aikuisikään? 

2. Miksi vaikeudet lukemisessa ja tarkkaavuudessa esiintyvät usein yhdessä? 

Vastaamalla näihin kysymyksiin voimme auttaa tutkijoita kehittämään tehokkaammin kohdennettuja terapiamenetelmiä. Tämän projektin tavoitteena on myös tarkastella mm. sopeutumista ja sosiaalista tukea, jotta saadaan parempi kuva siitä kuinka jatkuvista samanaikaisista lukemisen ja tarkkaavuuden vaikeuksista saadut kokemukset vaikuttavat aikuisena hyvinvointiin, koulutukseen ja ammatillisiin saavutuksiin. Tulosten avulla ymmärrämme paremmin kognitiivisesta kehityksestä ja siihen liittyviä haasteita.

Jos sinuun on oltu yhteydessä tutkimukseen osallistumisesta

Löydät tutkimustiedotteen täältä.

Tutkimuksen tietosuojailmoitus löytyy täältä.

Mittaukset suoritetaan Kärki-rakennuksessa osoitteessa Mattilanniemi 6, 40014 Jyväskylän yliopisto. Rakennuksen edustalla on muutamia parkkipaikkoja, joihin saat paikoitusluvan aulapalvelusta (vierailijapysäköinti). Lisää parkkipaikkoja löytyy Agoran edustalta merkityiltä kiekkopaikoilta.

Kuva: Open Street Map

Korvaamme matka- ja majoituskulut tutkimuskäynneistä. Mikäli kuljet yleisillä kulkuneuvoilla, matkakorvausta varten on otettava talteen kuitti matkoista. Jos tulet kauempaa ja tarvitset majoitusta, olethan yhteydessä meihin. Majoituspaikkana toimii hotelli Alba. Tarjoamme myös välipalaa mittausten lomassa ja lounaan, jos osallistut molempiin mittauksiin samana päivänä.

Yhteystiedot

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää tutkimuksesta, olethan yhteydessä: neoprism@nmi.fi tai 040 8054829 (Hanna-Maija Lapinkero, projektitutkija)

Tietoa MEG-Mittauksista

Mikä on MEG?
Magnetoenkefalografia (MEG) on aivojen sähköisen toiminnan mittausmenetelmä, joka perustuu aivotoiminnan aiheuttamien heikkojen magneettikenttien mittaamiseen pään pinnalta. MEG-mittaus suoritetaan  kypäränmallisen laitteen avulla. MEG on yleisesti aivotutkimuksessa käytetty menetelmä, jonka ei ole todettu aiheuttavan mitään vaaraa tai haittaa tutkittavalle. Menetelmällä saadaan ajallisesti tarkkaa tietoa aivojen sähköisestä  toiminnasta.

Kuva: Petteri Kivimäki

Kuinka mittauskiin valmistaudutaaan?
Mittauksiin tulee saapua ilman meikkiä ja hiustuotteita niiden sisältämien metallisten ainesosien vuoksi. Voit pukeutua omiin metallittomiin vaatteisiin. Metallia sisältävät vaatteet ja asusteet (esim. farkut, rintaliivit, kello, hiussoljet) jätetään kuvaushuoneen ulkopuolelle. Korut ja lävistykset kannattaa jättää kotiin. Jos sinulla on ahtaanpaikankammo tai paniikkihäiriö, ilmoita siitä tutkijalle.  

Kuva: Petteri Kivimäki

Miten mittaus tehdään?
Ennen mittauksen aloitusta kerromme tutkimuskäynnin kulusta ja esittelemme mittaushuoneen ja -laitteet. Lisäksi allekirjoitetaan suostumuslomake mittauksiin. Tämän jälkeen pään ja rintakehän alueelle kiinnitetään teipillä muutamia antureita, joiden avulla mitataan silmien ja pään liikkeitä sekä sydämen sykettä.  MEG-mittauksen aikana tutkitaan myös silmänliikkeitä silmänliikekameralla, joka tallentaa ainoastaan silmän liikkeet. Yhden tehtävän aikana nauhoitamme ääntäsi ja mittaamme äänihuulten värähtelyä pienen kiihtyvyysanturin avulla, joka kiinnitetään kaulalle teipillä. Tässä tehtävässä luettelet sanoja tai kirjaimia ääneen.

Mittausten aikana istut tuolissa pää kypäränmallisen laitteen alla. Laite on sijoitettu magneettisesti suojattuun huoneeseen, johon on jatkuva näkö- ja kuuloyhteys. Mittauksen aikana on hyvä olla mahdollisimman paikallaan, mutta sen lomassa pidetään taukoja. 


This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No.813546