Lukuisia tapoja tukea lukutaitoa – Lukutaitotyötä Niilo Mäki Instituutissa

Tutustu lukutaitoa tukeviin hankkeisiimme sekä Lastentutkimusklinikan lukutaitotyöhön

Alla olevissa viidessä videossa esittelemme Lukumummi ja -vaari -toiminnan, ReaDrama-hankkeen, LUKINO-hankkeen, ILS-hankkeen sekä Lastentutkumusklinikan työtä lukutaidon parissa. Videoiden kesto on noin 2 minuuttia.

Lukumummi- ja vaari -toiminnan esittely

ReadDrama -hankkeen esittely

Lastentutkimusklinikan esittely

LUKINO-hankkeen esittely

ILS-hankkeen esittely

20.4.2023 klo 15–17.30 järjestettiin avoin webinaari Lukuisia tapoja tukea lukutaitoa – Lukutaitotyötä Niilo Mäki Instituutissa. Webinaari oli osa valtakunnallisen Lukuviikon ohjelmaa. Lukuviikko on lukemisen ja lukutaidon teemaviikko. Vuoden 2023 lukuviikko järjestetään 17–23.4. ja sen teemana on Lukemisen monet muodot. Webinaarin ohjelma oli:

klo 15.00-15.30 Lukuteatteri on innostava tapa harjoitella ääneenlukemista, Enni Junttila, FM, draamakasvatuksen opettaja, aineenopettaja, Niilo Mäki Instituutti
klo 15.30-16.00 Lukuintoa kaikille: lukemisen harjoittelua Lukumummien ja -vaarien kanssa. Lukumummit ja -vaarit tukevat lasten lukutaitoa ja lukumotivaatiota kouluilla pidettävillä lukutuokioilla, Adrienn Jalonen, FT, Niilo Mäki Instituutti ja Annastiina Kettunen, FM äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, tohtorikoulutettava, Niilo Mäki Instituutti
klo 16.00-16.30 Uusi Alakoulun DigiLukiseula lukemis- ja kirjoittamistaitojen arviointiin luokilla 1 – 6, Pirita Korpivaara, FM äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, projektisuunnittelija, LUKINO-hanke, Niilo Mäki Instituutti
klo 16.30-17.00 NMI:n Lastentutkimusklinikka ja keinoja lukemisen ryhmäkuntoutukseen, Nina Kultti-Lavikainen, PsL, kehityksen ja kasvatuksen erikoispsykologi, psykoterapeutti, neuropsykologi, Keski-Suomen hyvinvointialue, neuropsykiatrisen ja oppimisen tuen yksikkö, Lastentutkimusklinikka ja NMI
klo 17.00-17.30 ILS-projektet. Vi presenterar verksamhet inom läsning och skrivning samt kartläggningsmaterial i läsning, skrivning och språkrelaterade förmågor. Nea Kronberg, PeM, speciallärare, projektforskare, doktorand vid Jyväskylä universitet, Niilo Mäki Institutet

Webinaari järjestettiin Teams-ympäristössä.