Omat työkalut

Navigointi

Tutkimustyö on erittäin monipuolista sekä kauhean kivaa

 

Kerro itsestäsi, kuka olet ja mitä teet Niilo Mäki SiraInstituutissa?

Nimeni on Sira Määttä ja olen koulutukseltani psykologi. Valmistuin vuonna 2009 Jyväskylän yliopistosta. Tällä hetkellä teen tutkimustyötä ja vedän suomenruotsalaisen ILS-hankkeen tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen osa-aluetta (ILS – InLärning och Stöd i finlandssvenska skolor, http://inlarningochstod.fi/) Niilo Mäki Instituutissa.

 Miten olet päätynyt tänne töihin, kauan olet ollut täällä?

Olen tullut taloon vuonna 2008 syksyllä. Tulin Lastentutkimusklinikalle psykologiharjoitteluun noin puoleksi vuodeksi. Harjoittelun päättyessä olin valmistumassa psykologiksi ja mietin, mitä tekisin seuraavaksi. Minulle tarjottiinkin sitten tutkimustyötä väitöskirjan tekijälle. Olin aiemmin saanut graduni tehtyä ja päättänyt, että tutkimustyö ei ole minun juttuni. Otin silti työn vastaan, sillä se tuntui turvallisimmalta vaihtoehdolta. En ole katunut valintaani. Tutkimustyö on erittäin monipuolista sekä kauhean kivaa.

 

Millainen on tavallinen työviikkosi? Mitä työtehtäviä sinulla on?

Viikot ovat erittäin vaihtelevia ja työni on hyvin monipuolista. Välillä on hyvin tieteellistä työtä, välillä budjetin pyörittämistä ja hyvin konkreettisia asioita. Kaikenlaista, mitä hankkeen vetämisessä voi tulla vastaan. Samalla yritän saada väitöskirjaa eteenpäin. Hankkeen vetämisessä on ollut paljon uuden oppimista, sillä vastuuta ja päätäntävaltaa on ollut paljon aiempaa enemmän.

 

Mikä on työssäsi haastavaa? Entä palkitsevaa?

Haastavaa on se, kun projekti on tällä tavalla hajallaan. Minulla on kaksi etätyöntekijää Helsingissä, joten spontaani vuorovaikutus puuttuu ja työmatkoja on paljon. Olemme hyvin riippuvaisia internetistä.  Aina on sovittava aika etukäteen, että kaikki ovat koneen ääressä samaan aikaan. Jos tulisi sähkökatkos, palaveria ei voisi pitää. Tällaiset asiat tekevät työstäni haastavaa.

Palkitsevaa työssäni ovat pienet onnistumiset ja, kun saadaan hankkeen jokin osa-alue valmiiksi ja päästään tavoitteisiin. Myös se, kun saa omia julkaisuja läpi, palkitsee. Ne harvat hetket, kun ollaan hankkeen työntekijöiden kanssa fyysisesti samassa paikassa ja saa tehdä töitä kasvotusten, ovat palkitsevia. Ne hetket auttavat jatkamaan eteenpäin.

 

Mikä tekee NMI:sta hyvän työpaikan?

Ehdottomasti ihmiset. Alusta asti on päässyt helposti mukaan. Vaikka työssäni on paljon yksin tekemistä, koen silti olevani vuorovaikutuksessa NMI:n henkilökunnan kanssa. Täällä on niin ihania ihmisiä, että mielelläni vietän heidän kanssaan aikaa myös vapaa-ajalla. Kaikki NMI:n yhteiset bileet ja hassuttelut ovat hetkiä, joita kaikki odottavat innolla. Toinen asia, mikä tekee Niilo Mäki Instituutista hyvän työpaikan, on luottamus. Tämä on riittävän pieni paikka eikä byrokratia ole valtavan suurta ja jäykkää. Täällä luotetaan työntekijöihin ja annetaan heidän vapaasti tehdä työnsä. On tietysti tietyt asiat, mitkä pitää huolehtia, mutta muuten on aika vapaat kädet toteuttaa ideoita ja viedä tutkimusta ja hanketyötä eteenpäin.  Luottamus on mielestäni yksi hyvän työpaikan merkki.

 

Miten vietät vapaa-aikaasi? Kuinka unohdat työasiat?

Tykkään harrastaa ulkoliikuntaa jokaisena vuodenaikana. Pidän kovasti myös raskaasta metallimusiikista ja keikoilla käymisestä. Koko perheen kanssa tykkään mennä retkeilemään ja vaeltamaan metsään. Iltaisin on mukavaa uppoutua sohvalle peiton alle ja katsoa elokuvaa. Arkisin tykkään viettää läheisten ystävieni kanssa aikaa. Kaverit saavat minut unohtamaan työasiat ja kiireet.

 

Miten pyrit nollaamaan ajatuksesi ja mitä suosittelet lukijoille?

Olen menevä ihminen, joten minun on vaikea pysähtyä kotona hetkeksi ja rentoutua. Häiriötekijöitä on kotona paljon. Aina löytyy syitä ja tekemistä, miksi ei voisi hetkeksi istahtaa ja pysähtyä olemaan. Siispä rakastan mennä luontoon, varsinkin metsään, ja vain olla. Myös lukemista voin suositella. Ottakaa hyvä kirja mukaan ja lukekaa sitä kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa. Uppoutuminen hyvään tarinaan auttaa nollaaman ajatukset.

Sadia Akhtar, liiketalouden perustutkinnon opiskelija, harjoittelija