Omat työkalut

Navigointi

Talvilomalla voi lähteä vaikka automatkalle Eurooppaan

 

Kuka olet ja mitä teet Niilo Mäki Instituutissa? Miika

- Olen Miika Pekkarinen ja toimin tietohallintopäällikkönä NMI:ssa. Vastaan käytännössä IT-järjestelmien toiminnasta, kehityksestä ja ylläpidosta. Lisäksi olen mukana useissa eri hankkeissa kaikenlaisiin teknisiin kehitystehtäviin liittyen.

 Miten olet päätynyt NMI:iin?

- Aikaisemmin olin töissä Jyväskylän yliopistolla IT-palveluissa ja tein siellä saman tyyppisiä tehtäviä kuin nyt, eli  kehitin yliopiston IT-järjestelmiä ja työskentelin laitesalissa. Vuonna 2007 tulin tutustumaan NMI:ssa juuri alkaneeseen LukiMat -hankkeeseen työhaastattelun merkeissä, minkä seurauksena päädyin tänne töihin.

Millaisia työtehtäviä sinulle kuuluu?

- Työtehtäväni ovat hyvin monipuolisia, käytännössä laidasta laitaan. Työn sisältöön kuuluu yleisesti IT-ympäristön kehitystä, IT-strategian suunnittelua ja näihin liittyvien IT-projektien läpiviemistä. Tärkeä osa arkea on ratkaisujen löytäminen mitä erilaisimpiin teknisiin haasteisiin ja ongelmiin. Tällaisia haasteita ovat muun muassa jonkin olemassa olevan prosessin sähköistäminen ja ratkaisujen löytäminen henkilöstön teknisiin pulmiin. Ratkaisujen kehittäminen pitää usein sisällään uusimpien sovellusten ja innovaatioiden pilotointia sekä jalostamista NMI:n tarpeita vastaaviksi. Palvelinympäristön ylläpidosta vastaaminen ja tietoturvasta huolehtiminen ovat myös tärkeä osa työtä. Lisäksi olen mukana useammassa eri hankkeessa, esimerkiksi tarjoamassa teknistä konsultaatiota ja ohjelmoin kyselylomakejärjestelmään uusia ominaisuuksia hankkeen tarpeiden mukaisesti. Ajoittain saan myös tavallisesta arjesta poikkeavia työtehtäviä kuten messuosaston valotekniikan suunnittelua.

Miten tekninen strategia näkyy NMI:n arjessa?

- Kaiken sujuessa hyvin ja suunnitellusti, tekninen strategia ei oikeastaan näy loppukäyttäjälle millään tavalla.  Ihmiset pystyvät tekemään töitään ja järjestelmät sekä palvelut toimivat niin kuin pitääkin. Eräänlaisissa poikkeustilanteissa, kuten palvelinympäristön huoltotöiden yhteydessä, saattaa sattua odottamattomia asioita, jolloin käyttäjät ottavat nopeasti yhteyttä IT-tukeen. Useimmiten ylläpitotyöt ja mahdolliset muut pienet vikatilanteet, mitä jatkuvasti tapahtuu, eivät näy käyttäjille asti vaan kaikki palvelut toimivat keskeytyksettä.

Mistä asioista pidät eniten työssäsi?

- Pidän siitä, että työni on haastavaa, mielenkiintoista ja vastuullista. Työtehtävät ovat hyvin monipuolisia, ja vaativat usein tarkkuutta. Esimerkiksi tuotantoympäristöön kohdistuvat ylläpitotyöt täytyy suunnitella ennakkoon vaihe vaiheelta ja miettiä eri tilanteita, mitkä voisivat mahdollisesti mennä pieleen. Olen myös päässyt matkustelemaan työn puolesta, kun olin viime syksynä viikon Namibiassa erään projektin tiimoilta.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Useamman projektin pyöriminen samaan aikaan, saattaa tukkia sähköpostini, jolloin viestien läpikäyminen vie aikaa.  Toisaalta työni on kuitenkin miellyttävää ja sopivan vaihtelevaa, vaikka välillä on kiireitä.

Mikä sinun mielestäsi on mukavinta kevättalvessa ja onko sinulla vinkkejä talviloman viettoon?

- Talvi-ilmat ovat mukavia. Kevättalvella on jo yleensä lunta maassa, joten silloin ei ole niin pimeää kuin alkutalvesta. Ja vaikka kevät ei näkyisi vielä ilmoissa, valo alkaa kuitenkin lisääntyä. Talvilomaa ei tarvitse aina viettää perinteisesti, vaan joskus voi kokeilla jotain uutta kuten lähteä automatkalle Eurooppaan.

Miten lataat akkujasi?

- Paras tapa latautua on sellainen, ettei laadi erityisempiä suunnitelmia tai tiukkoja aikatauluja. Esimerkiksi viikonloppuna mahdolliset työkiireet unohtuvat täysin, kun keskittyy kokkaamaan hyvän aterian. Ja siihen päälle valmistaa vielä espresso-pohjaisen kahvin italialaisittain; jauhamalla kahvipavut sopivan karkeiksi sekä tamppaamalla purut gruppokahvan sihtiin sopivalla paineella ja valuttamalla tästä syntyvä espressotilkka kuppiin. Maitopohjaisen kahvin valmistelu viimeistellään vielä höyryttämällä maitovaahto sopivaan lämpötilaan ja pehmeyteen. Lopputuloksena – kaikkien lukuisten parametrien osuessa juuri kohdalleen – on suussa sulava kahvi, jonka peittää päälle taiteiltu latte art -kuviointi.

Heli Solla, kasvatustieteen maisterivaiheen opiskelija, harjoittelija