Omat työkalut

Navigointi

Innostava ja innovatiivinen Oregon


Niilo Mäki Instituutin uuden RAY-hankkeen tutustumismatka vapaaehtoistoimintamallien luvattuun osavaltioon


Saimme vuoden alusta rahoituksen RAY:lta uudelle lukutaitohankkeelle. Hankkeessa kehitetään mm. vapaaehtoistoimintamalleja lasten lukutaidon tukemiseen. Aiemmassa hankkeessa loimme Lukumumummi ja -vaari -toimintamallin tyhjästä ja nyt tuntui, että kaipaamme tuoreita ideoita ja uusia alkuja. Googlailimme mahdollisia tutustumiskohteita ja törmäsimme kaupunkiin, jonka  kirjaston järjestämään kesälukuprojektiin osallistuu 73% kaikista peruskouluikäisistä lapsista! Lisäksi ko. projekti on jatkunut yli sadan vuoden ajan. Kiinnostuimme välittömästi. Huomasimme myös, että  niin väkiluvultaan kuin maantieteellisiltä ominaisuuksiltaankin Oregonin osavaltio muistuttaa hyvin paljon Suomea. Mikäpä siis olisi parempi tutustumiskohde!

Vierailimme viidessä eri kohteessa viikon aikana. SMART-lukutuokio paikallisella koululla. Ilmeisesti kaikilla oli hauskaa!Ensimmäisenä pääsimme tutustumaan SMART - Start Making a Reader Today -organisaatioon. SMART järjestää vapaaehtoisia kouluille lukemaan lasten kanssa, ihan kuin meidän  Lukumummi ja -vaari -toimintamme. Heidän toimintansa on vain vähän suuremmassa mittakaavassa: esimerkiksi viime lukuvuonna vapaaehtoislukijoita oli mukana yli 4800! Pääsimme tapaamaan osaa näistä vapaaehtoisista ja näkemään lukutuokioita  käytännössä paikallisella koululla.

Toinen kouluvierailumme oli kahden tunnin ajomatkan päässä  yliopistokaupunki Eugenessa. Meadow View -niminen julkinen koulu oli erittäin mielenkiintoinen kokemus. Vaihdoimme ajatuksia puolin ja toisin: heillä ei ollut rahoitussyistä lainkaan lukujärjestykseen merkittyä liikuntaa eikä käsitöitä, mutta heillä sen sijaan oli tunteihin upotettuja pienryhmätuokioita, joissa opettaja tuki taitotasoittain oppilaiden kehitystä lukutaidossa. Luokkien tilajärjestelyt tukivat tuokioiden järjestämistä yhtä aikaa muun opetuksen kanssa.

Eugenessa  tapasimme myös Oregonin yliopiston Center for Teaching and Learning väkeä. CTL on hyvin samanlainen instituutti kuin meidän NMI. Heilläkin oli erillinen lastentutkimusklinikka, joka järjestää oppimisvaikeustutkimuksia sekä erilaisia kuntoutusjaksoja. Kuntoutusmateriaalien määrä oli aivan hengästyttävä! Otimme kynät sauhuten ja salamavalot välähdellen ideoita ylös, ja katsotaan mitkä niistä tulevaisuudessa jalostuvat teidän lukijoiden käyttöön!

Myös Portlandin alueen kirjasto Multnomahn County Library Paikallisen kirjaston teemakasseja vanhemmille ja kokonainen hylly kuvakirjoja erilaisiin kasvatusteemoihin liittyen.herätti meissä hieman kateutta innovatiivisilla ratkaisuillaan ja palveluillaan. He kuitenkin paljastivat, että aina kun he mielivät jotain uutta, he etsivät internetistä mitä uutta on Suomen kirjastoissa keksitty! Esimerkiksi uusin kehitteillä oleva projekti oli erilaiset lainattavat teemakassit, joissa oli kirjojen lisäksi teemaan liittyviä leluja ja vinkkipaketti lukutaidon tukemisesta vanhemmille. Esittelimme heille Jyväskylän kaupunginkirjaston kanssa kehittelemämme Lukusiivet-lukudiplomin hitaille lukijoille (http://bit.ly/1R97FJg). He olivat siihen vallan ihastuneita, mutta sitten paljastivat, että heillä oli vastaavia listoja n. 15 kappaletta eri tasoisille lukijoille. Oli hitaan alkavan lukijan lista, nopean alkavan lukijan lista, keskiverto kolmasluokkalaisen lista ja niin edelleen. Kirjasto oli panostanut muutenkin palveluihin, se  houkutteli esimerkiksi paikallisia nuoria paikalle järjestämällä heille erilaisia nuorten ryhmiä, jotka mm. järjestivät lukukampanjoita nuorilta nuorille.

Viimeinen vierailukohteemme oli niin ikään erittäin innostava  yksikkö. Suomen perheneuvolaa vastaava voittoa havittelematon organisaatio Metropolitan Family Servicen väki oli hyvin kiinnostunut meidän Lukumummeista ja -vaareista, sillä heillä on vastaava seniorivapaaehtoismalli Experience Corps. Heidän oli hankalaa uskoa, että me emme järjestä varainkeruutilaisuuksia rahoittaaksemme toimintaa. Heidän vuoden kohokohtansa nimittäin on viiden eri organisaation yhteisponnistus: viinihuutokauppa. Pelkkä osallistuminen huutokauppaan maksaa 1000 dollaria. Rahaa kertyy mukavasti, esimerkiksi viime vuoden huutokauppailta tuotti 3,2 miljoonaa dollaria!

Meidän LukumummiRÄP herätti hilpeyttä Metropolitan Family Servicen väessä.

 

 

 

 Tiivistetysti matkasta jäi käteen varmuus siitä, että olemme kehitelleet materiaaleja oikeaan suuntaan. Saimme alan konkareilta lisäksi uusia ajatuksia ja suuntaviivoja eteenpäin. Lisäksi saimme paljon uusia kontakteja, joiden kanssa jatkamme varmasti yhteydenpitoa ja kukaties yhteisiä hankkeitakin tulevaisuudessa!


Lisätietoa matkasta voi tiedustella allekirjoittaneilta. Mukavaa syksyn alkua kaikille!

Hanna Pöyliö ja Paula Salmi

hanna.poylio@nmi.fi ja paula.salmi@nmi.fi

Ps. Lisää kuvia sekä uutisia hankkeemme touhuista Facebookista: http://bitly.com/1R6CLhm ja lisätietoa nettisivuiltamme: http://nmi.fi/projektit/kielellisten-taitojen-ja-lukemisen-tukeminen


Mikäli kiinnostuit vierailukohteistamme, ks. alla olevat linkit:

SMART: http://www.getsmartoregon.org

Multnomah County Library: https://multcolib.org

Meadow View School, Eugene: http://www.bethel.k12.or.us/meadowview/

University of Oregon, Center for Teaching and Learning: https://ctl.uoregon.edu

Metropolitan Family Service: http://www.metfamily.org


ray tukee