Kiedo meidät tarinaan 4.–10.11.2019

Rakastetut lukulähetykset tulevat jälleen Suomen Vanhempainliiton järjestämällä ”Kiedo meidät tarinaan” -kampanjan lukuviikolla 4.–10.11.2019

Niilo Mäki Instituutin hankkeet Tartu tarinaan ja Lukumummit ja -vaarit ovat tuttuun tapaan mukana Suomen Vanhempainliiton järjestämällä ”Kiedo meidät tarinaan” -kampanjan lukuviikolla 4.–10.11.2019. Lukumummien ja -vaarien lukemien tarinoiden teemana on lapsen oikeudet ja turvataidot. Tartu tarinaan -hanke kiinnittää huomiota erityisesti miesten esimerkkiin lukijoina ja haastaa koripalloilija Lauri Markkasen, jääkiekkoilija Olli Määtän, Joonas Nättisen ja Juuso Vainion sekä Pikku Kakkosen juontaja Tuomo Rannankarin kanssa kaikki miehet lukemaan lapsille isänpäiväviikolla!

Kurkkaa alta viikon ohjelma ja tule mukaan katsomaan lähetyksiä kotona, päiväkodissa tai koulussa!

Lukumummit ja -vaarit: Tarinoita lasten oikeuksista

Lukumummit ja -vaarit lukevat kirjoja lasten oikeuksista esimerkiksi luotettavaan ja turvalliseen aikuiseen, rauhaan, ystäviin, seikkailuihin ja mielikuvitusmaailmaan.
Luvassa on rakastettuja lukutuokioita joka arkiaamu klo 9.00 suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena!

Lukulähetykset voit katsoa osoitteessa: https://lukumummitjavaarit.fi/toiminta/oheistoiminta/lukuviikko/

LUKUVIIKON OHJELMA
Maanantaina klo 9 Hannu-vaari lukee kirjan Malin Klinbergin kirjan Patrick ja superseniorit
(Teemana lasten oikeus seikkailuun)

Tiistaina klo 9 Seppo-vaari lukee Roald Dahlin kirjan Tynkkätyiset
(Teemana lasten oikeus uskoa ihmeisiin ja mielikuvitusmaailmaan)

Keskiviikkona klo 9 Risto-vaari lukee Sinikka ja Tiina Nopolan kirjan Risto Räppäjä saa isän
(Teemana lasten oikeus turvalliseen ja luotettavaan aikuiseen)

Keskiviikona klo 11 Maikki-mummi lukee Tytti Issakaisen ja Maisa Tonterin kirjan Atte ja Anne. Rauha kantaa. Lasten keskus
(Teemana lasten oikeus rauhaan ja elää turvassa)

Torstaina klo 9 Pipsa-mummi lukee Katri Kirkkopellon kirjaa Nimetön
(Teemana lasten oikeus tulla nähdyksi )

Perjantaina klo 9 Marja-Leena-mummi lukee Pamela Tolan ja Manuela Boscon kirjan Pöytä joka tahtoi kodin
(Teemana lasten oikeus yhteiseen aikaan ja yhdessäoloon perheen ja vanhempien kanssa)


Tartu tarinaan: Huippu-urheilijat lukevan miehen mallia näyttämässä

Miltä tuntuisi, jos koripalloilija Lauri Markkanen, jääkiekkoilija Olli Määttä, Joonas Nättinen tai Juuso Vainio tai Pikku Kakkosen juontaja Tuomo Rannankari lukisi sinulle aamu- tai iltasadun? Kohta tiedät, sillä Tartu tarinaan -hanke julkaisee isänpäiväviikolla 4.–10. marraskuuta 2019 viisi lukulähetystä, jossa lukijoina on tunnettuja suomalaisia miehiä. Lukulähetykset ovat osa Kiedo meidät tarinaan -kampanjaa, jota koordinoi valtakunnallisesti Suomen Vanhempainliitto ja jonka tarkoituksena on sekä tarjota lukevan miehen mallia lapsille että haastaa kaikki miehet lukemaan ääneen lapsille isien omalla iltasatuviikolla. Luettavina on uusia, suomalaisia lastenkirjoja.

Lukulähetyksien ensiesitykset Facebook-tapahtumasivulla alla annettuina ajankohtina.
Jälkikäteen lukulähetykset löytää tallenteena myös osoitteesta
tartutarinaan.fi

Jokaisen lähetyksen jälkeen annamme luettuun liittyen muutaman toiminnallisen vinkin siitä, mitä voi tehdä kotona, päiväkodissa tai koulussa luetun pohjalta.

LUKUVIIKON OHJELMA
Maanantaina klo 10 jääkiekkoilija Olli Määttä lukee kirjan Leo Leijona sanoo ei
(kirjoittanut ja kuvittanut Nina Pirhonen, kustantaja Otava 2019)

Tiistaina klo 10 Pikku Kakkosen juontaja Tuomo Rannakari lukee kirjan Muttinen ja äiti
(kirjoittanut Anu Krogerus, kuvittanut Erika Kallasmaa, kustantaja WSOY 2019)

Keskiviikkona klo 10 jääkiekkoilija Joonas Nättinen lukee kirjan Hirvivaarin ihmeellinen löytö
(kirjoittanut Mila Teräs, kuvittanut Terese Bast, kustantaja Karisto 2019)

Torstaina klo 10 jääkiekkoilija Juuso Vainio lukee kirjan Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus
(kirjoittanut Roope Lipasti, kuvittanut Harri Oksanen, kustantaja WSOY 2019)

Perjantaina klo 10 koripalloilija Lauri Markkanen lukee kirjan Mur ja mustikka
(kirjoittanut Kaisa Happonen, kuvittanut Anne Vasko, kustantaja Tammi 2018)

Isänpäiväviikko 2019 on isien oma iltasatuviikko

Koripalloilija Lauri Markkanen lukee perjantain lukulähetyksessä kirjan Mur ja mustikka

–Lukulähetysten tarkoituksena on kiinnittää huomio erityisesti miesten esimerkkiin lukijoina ja tarjota tätä kautta positiivista mallia siitä, miten maskuliinisuus ja lukeminen voidaan yhdistää, Tartu tarinaan -hankevastaava Suvi Ylönen kertoo. –Jotta voisimme innostaa poikia lukemaan, tarvitaan positiivisia roolimalleja ja poikia innostavia tekstejä ja lukemisen tapoja.

–Mulle kirjat on iso osa elämää, sillä meillä on pitkiä pelireissuja ja niissä tulee luettuja paljon, Chicago Blackhawksin puolustaja Olli Määttä kertoo. Olli Määttä lukee lukulähetyksessä kirjan ”Leo Leijona sanoo ei” ja toteaa, että myös hänellä on välillä samanlaisia ei-päiviä kuin kirjan Leolla.

Kodin lukuympäristöllä on merkitystä siihen, millainen suhde lapsella lukemiseen syntyy. Tutkimusten mukaan lapsi, jolle on luettu säännöllisesti ääneen, viihtyy paremmin koulussa ja saa muutenkin hyvät eväät elämäänsä. Ääneen lukeminen edistää lasten kielellistä kehitystä ja kasvattaa sanavarastoa. Lukemisella on myös positiivia vaikutuksia muun muassa lapsen empatiataitoihin.

–Isänpäiväviikon lukutuokioilla tarjoamme mahdollisuuden kuulla miesten lukemana tasokasta suomalaista lastenkirjallisuutta, ja jokaisen lukutuokion jälkeen kerromme vinkin luetun toiminnallistamiseksi. Samalla tarjoamme miehistä roolimallia ja esimerkkiä lukemiseen, Suvi Ylönen kertoo.

–Meillä kirjat on isossa roolissa tällä hetkellä, sillä oma reilu 1-vuotias lapseni rakastaa sitä, että hänelle luetaan kirjoja. Iltasatu luetaankin joka ilta, KHL:ssä Vityaz Podolskin joukkueessa pelaava Joonas Nättinen kertoo. Samaa sanoo NBA:ssa Chicago Bullsissa pelaava Lauri Markkanen. –Pienen lapsen isänä tulee luettua paljon. Tosin omalle lapselle pitää nimetä kirjoista kaikki kuvat, Lauri Markkanen kertoo nauraen.

Vaikka pohja lukuharrastuksella ja lukutaidoille luodaan jo varhaislapsuudessa, kaikilla lapsilla ei ole varhaisia kokemuksia lukemisesta. Äidit lukevat lapsille enemmän kuin isät, joten miesten aktivoituminen lukijoina lisäisi lasten kokemuksia kirjoista. –Haastammekin Laurin, Joonaksen, Ollin, Juuson ja Tuomon kanssa kaikki miehet lukemaan lapsille isänpäiväviikolla ja jakamaan lukuhetket sosiaalisessa mediassa hästägilla #isieniltasatuviikko, Suvi Ylönen kannustaa.

Myös Suomen Jääkiekkoliitto kannustaa miehiä lukemaan ja lukemisen merkitystä nostetaankin esille isänpäiväviikonlopun Karjala-turnauksen Suomen jääkiekkomaajoukkueen peleissä 9.–10.11. Myös Tarinatiimi on mukana Hartwall-areenalle lapsiperheille järjestettävässä toiminnallisessa lukunurkkauksessa.