Haastattelussa Annastiina Kettunen

Kertoisitko aluksi hieman itsestäsi ja omista taustoistasi?
Nimeni on Annastiina Kettunen ja olen koulutukseltani filosofian maisteri. Suuri osa työkavereistani on psykologeja, erityispedagogeja ja muita kasvatusalan ihmisiä, mutta itse olen kielitieteilijä – olen siis opiskellut suomen kieltä pääaineenani. Minulla on myös äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan pätevyys, mutta en ole tehnyt opettajan töitä hanketyön vietyä mukanaan.

Kuinka päädyit töihin NMI:lle?
Aikoinaan tulin tänne tuntityöntekijäksi ja kiireapulaiseksi ensimmäiseen Lukumummi ja -vaari -hankkeeseen. Tapasin itse asiassa kyseisen hankkeen vetäjän Paula Salmen ensimmäisen kerran teatterin väliajalla. Sittemmin olen ollut mukana molemmissa Lukumummi ja -vaari -toiminnan kehittämishankkeissa ja nyt ylläpitohankkeessa erilaisilla nimikkeillä ja tuntimäärillä.

Missä kaikissa hankkeissa olet ollut mukana?
Olen ollut mukana Lukumummi ja -vaari -hankkeiden lisäksi mm.  ProKoulu -hankkeessa sekä nyt kesällä päättyvässä Kielitaito kuuluu kaikille -hankkeessa.

Millaista oma työsi on tällä hetkellä Lukumummi ja -vaari -toiminnassa?
Minun vastuualueenani on Lukumummi ja -vaari kerhon eli oman äidinkielen kerhon levittäminen. Kyseisessä kerhossa alakouluikäiset lapset lukevat vapaaehtoisten senioreiden kanssa omalla äidinkielellään, joka on jokin muu kuin suomi. Toimintaa järjestetään Jyväskylässä monikulttuurikeskus Gloriassa ja tavoitteena olisi levittää se myös muualle Suomeen. Työhöni kuuluu tietysti myös kaikenlainen hanketyö, yhteydenpito ja uutiskirjeen päivittäminen.

Mikä on sinulle merkityksellisintä työssäsi?
Koen todella tärkeäksi sen, että työ on mielekästä ja tekemästäni työstä on hyötyä. Myös tunne siitä, että voi jollakin tavalla ainakin välillisesti auttaa ihmisiä, on tärkeä. Arvostan lisäksi vapautta työnteossa. Sitä, että aikataulujen suhteen on joustoa ja voi itse määritellä omaa työaikaansa. Niilo Mäki Instituutissa onkin todella hyvä, että täällä luotetaan työntekijöihin.

Miten palaudut töistä ja rentoudut vapaa-ajalla?
Yksi suuri suosikkini on snookerin seuraaminen. Innostuin siitä muutama vuosi sitten, kun näin sitä sattumalta TV:stä. Sen seuraaminen on samanaikaisesti rentouttavaa ja jännittävää. Toinen asia, mistä minut täällä työpaikallakin jo tunnetaan, on se, että olen suuri nippelitiedon ystävä. Olen kiinnostunut lukemaan uusia asioita maailmasta ja mielelläni sitten myös jaan oppimaani täällä töissä. Mieheni jakaa kanssani tämän nippelitietokiinnostuksen ja esimerkiksi viime viikonloppuna luimme norsun anatomiasta ja siitä, millainen on norsun kärsä.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää uutiskirjeen lukijoille?
Haluan toivottaa kaikille oikein rentouttavaa loppukesää! Kesä on loistavaa aikaa lukea ja myös keskustella siitä kaikesta luetusta. Ja loppuun tietenkin nippelitieto: mittarit ovat perhosia ja Suomessa elävät mm. aaltomittari, pakkasmittari ja nunnamittari.