Haastattelussa Asta Ruodemäki

Haastattelussa Hahku-T -hankkeen uusi projektisuunnittelija Asta Ruodemäki. Asta on ollut talossa vasta muutaman viikon, mutta tuntee jo nyt olonsa kotoisaksi uuden työn parissa.

Kerro vähän itsestäsi ja taustoistasi?

Nimeni on Asta Ruodemäki ja minua voi pitää alanvaihtajana, sillä olen aikaisemmin tehnyt viestinnän töitä tiedottajana ja nyt aikuisiällä opiskellut itselleni uuden ammatin. Minulla on uunituore toimintaterapeutintutkinto takataskussa.

Kun ystäväni kysyivät minulta, miksi lähdit opiskelemaan uutta alaa, kerroin heille, että elämäntilanteeni oli siihen mitä parhain. Lapseni ovat jo aikuisia, mutta hoivaviettiä minulla tuntuu edelleen riittävän. Samaan aikaan kiinnostukseni ihmisten hyvinvointiin, toimintakykyyn ja mielekkääseen elämään lisääntyivät. Kaipasin käytännönläheiseen työhön, jossa saan olla enemmän ihmisten kanssa tekemisissä ja jossa voin auttaa ja tukea heitä ihan tavallisissa arkisissa asioissa. Toimintaterapia tuntui alana ja ammattina luonnolliselta enkä ole katunut valintaani.

Miten päädyit NMI:lle töihin?

Toimintaterapeuttiopintojeni aikana osallistuin Niilo Mäki Instituutin kurssille ja selailin ahkerasti uutiskirjeitä. Jossain vaiheessa silmiini osui juttu hahmottamisen haasteisiin ja kuntoutukseen liittyvästä Hahku-T -hankkeesta. Olin tehnyt harjoittelun erityislasten parissa alakoulussa ja hahmottamiseen liittyvät asiat nousivat esille sielläkin. Ajattelin, että tuossa olisi mielenkiintoinen projekti, johon olisi hienoa päästä mukaan. Samoihin aikoihin olin vaihtanut kuulumisia Lastentutkimusklinikalla työskentelevän Nina Kultti-Lavikaisen kanssa ja hän vinkkasi minulle ottamaan yhteyttä hankkeen koordinaattoriin, Juha Lahteen. Tein työtä käskettyä, ja vaikka hankkeessa ei juuri tuohon aikaan ollut tarvetta uudelle työntekijälle, jäi nimeni Juhalle mieleen. Viime joulukuussa sitten tapasimme ja juttelimme hankkeen tavoitteista ja tulevaisuudesta. Asiat ja ajatukset natsasivat hienosti yhteen ja täällä ollaan!

Kerro vähän Hahku-T -hankkeesta omin sanoin?

Hahku-T on hahmottamisen kuntoutukseen liittyvä hanke ja se on jatkoa lapsille ja nuorille suunnatulle Hahku-hankkeelle. Hankkeessa tehdään verkkopohjainen harjoitusohjelma, jonka avulla hahmotushäiriöisten työikäisten on mahdollista kehittää toimintakykyään ja löytää toimintastrategioita omaan arkeensa. Hankkeen aikana koulutetaan Hahku-mentoreita, jotka toimivat tukena verkkoharjoittelussa ja ihan käytännön arkitilanteissa.

Hahmottamisen vaikeudet voivat ilmetä ihmisten arjessa eri tavoin. Joku eksyy usein ostoskeskuksessa, mutta muistaa ja tunnistaa kasvot helposti. Toinen kokoaa Ikean huonekalun tuosta vain, mutta avaimet ovat aina hukassa tai taulut vinossa. Hahku-hankkeen tietopalvelusivusto ja harjoitusohjelma voivat parhaimmillaan auttaa ihmisiä tiedostamaan ja ymmärtämään omaa toimintaansa ja löytämään itselle sopivia ratkaisuja esimerkiksi oppimisen tai työelämän tilanteisiin. Arjen pulmille löytyy selitys ja sitä kautta ihminen osaa paremmin hakeutua tarvitsemansa tuen ja kuntoutuksen piiriin.

Mitä tulet tekemään hankkeessa ja millaisista asioista työviikkosi koostuu?

Olen ehtinyt tekemään monenlaista, kuten hankkeen viestintään ja projektin hallintaan liittyviä tehtäviä. Olen ollut mukana suunnittelemassa hankkeen tiedotusmateriaalia ja verkkosivujen sisältöjä ja pitänyt yhteyttä yhteistyöjärjestöihin. Tosi kiinnostavaa on ollut myös suunnitella yhdessä hankkeen muiden työntekijöiden kanssa harjoitusohjelman ja koulutusten sisältöjä. Kahta samanlaista päivää ei ole, mikä tekee työstä mukavan vaihtelevaa.

Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia odotat uudelta työltäsi?

Näin uuden työn alkumetreillä opiskeltavaa ja omaksuttavaa on paljon, mikä on osin haaste, osin mahdollisuus. Minut on otettu tosi hyvin vastaan niin hankkeen kuin koko talon puolesta, yksin ei tarvitse jäädä asioita pähkäilemään, vaan apua on aina saatavilla. Olen avoimin mielin mukana kehittämässä tärkeää hanketta, jonka aihe koskettaa monia. Hieno asia tässä työssä onkin jatkuva uuden oppiminen ja aikaisemman työkokemuksen hyödyntämisen mahdollisuus. Hahmottamisen haasteisiin ja kuntoutukseen perehtyminen antaa valtavasti tietoa ja taitoa myös toimintaterapeutin työhön. Samalla voin itse tuoda hankkeeseen ajatuksia asiakkaan toimintakyvyn ja arjen näkökulmasta. Kyllä tämä työ on jo ihan oma paikkani.

Olen avoimin mielin mukana kehittämässä tärkeää hanketta, jonka aihe koskettaa monia.

Miksi Hahku-T -hanke on sinulle henkilökohtaisesti tärkeä?

Koen, että hankkeessa mukana oleminen on tärkeää juurikin oman ammatillisen kehittymiseni kannalta. Opin paljon hahmottamisesta ja saan tehdä töitä monenlaisten ihmisten kanssa, joilla hahmottamisen haasteet ovat arkipäivää. Ja tietysti, kun ajattelen vaikka omaa lähipiiriäni, ystäviä ja ikääntyviä vanhempiani, alan huomata, kuinka paljon omasta työstä kertynyt osaaminen voi olla avuksi myös heille.

Oletko tehnyt uuden vuoden lupausta vuodelle 2019?

Täytyy myöntää, että vuoden vaihde sujui vauhdikkaasti valmistumisen ja uuden työn merkeissä, niin että lupaukset jäivät tekemättä. Ehkä voisin muistuttaa itseäni siitä, että pidän huolta myös omasta hyvinvoinnista ja innostavan työn imusta huolimatta annan aikaa ja arvoa ystäville, harrastuksille ja levolle. Lupaan siis etsiä balanssia työelämän ja vapaa-ajan välillä ja eiköhän se tässä työyhteisössä onnistu!

-Kasvatustieteen ja Aikuiskasvatustieteen opiskelija Heidi Lindberg-