“Lukeminen on minun ja lapseni yhteinen harrastus”

Haastattelussa Tartu tarinaan -hankkeen projektikoordinaattori Riikka Vuorenpää

Kertoisitko aluksi hieman itsestäsi?

Olen Riikka Vuorenpää ja olen projektikoordinaattori Tartu tarinaan -hankkeessa. Olen ammatiltani lastentarhaopettaja eli olen opiskellut varhaiskasvatusta yliopistolla. Sivuaineopinnot olen suorittanut erityispedagogiikasta, jonka parissa jatkan vielä opintojani. Pidän sisustamisesta, rentoudun liikkumalla luonnossa ja onnellisimmillani olen viettäessäni aikaa 1,5-vuotiaan lapseni ja mieheni kanssa. 

Miten päädyit töihin Niilo Mäki Instituuttiin?

Kun kuulin Tartu tarinaan -hankkeesta, halusin ehdottomasti mielenkiintoiseen ja tärkeäksi kokemaani hankkeeseen mukaan. Myös halu oppia uutta kasvatusalasta ja projektiluonteisesta työstä sai minut hakemaan tätä työpaikkaa.

Mitä teet hankkeessa ja millainen on tyypillinen työviikkosi?

Työviikot vaihtelevat tosi paljon. Jokainen työpäivä on erilainen ja työtehtävät ovat monipuolisia. Eniten teen töitä päiväkotiin menevien Lukuboksien parissa suunnittelemalla esimerkiksi monipuolista toimintaa kirjojen ympärille. Teen töitä myös erilaisten kampanjoiden ja yhteistyökuvioiden parissa.

Lukubokseja on esitelty ensimmäisen kerran Hyvä Alku -tapahtumassa Jyväskylässä syksyllä 2018. Millaista kiinnostus bokseja kohtaan on lähtökohtaisesti ollut?

Lukubokseista on tullut paljon kyselyä ja ne ovat selkeästi haluttuja ja toivottuja. Päiväkotien lisäksi kiinnostusta ja kyselyitä on tullut myös esimerkiksi alakoulun puolelta, yksityisiltä perhepäivähoitajilta, seurakunnilta ja perhepuistosta. Lukuboksit ovat konkreettisia laatikoita, joissa on tiettyyn teemaan liittyviä kirjoja ja niiden ympärille mietittyä toimintaa. Lukubokseissa on ajateltu, miten kirjaa voisi teeman ympärillä käyttää esimerkiksi taiteessa ja jumpassa. Lasten täytyy ratkoa vaikkapa arvoituksia tai koodeja, jotta he pääsevät etenemään kirjan tarinassa eteenpäin. Lukubokseissa on myös mukana pelejä, loruja, riimejä. Lukuboksien ideana on innostaa lapsia kirjojen pariin ja jakaa lukuiloa!

Mikä on mukavinta ja haastavinta työssäsi?

Meillä on ihana ”tarinatiimi”, jonka kanssa on ilo tehdä töitä. Pidän todella paljon työstä Lukuboksien parissa ja on ihana uppoutua satujen ja tarinoiden maailmaan ja miettiä, millaista toimintaa kirjojen ympärille lähtisi suunnittelemaan. Tartu tarinaan -hankkeessa on myös monenlaista muuta toimintaa, kuten työpajoja ja kampanjoita, joita on kiva päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan. Jokainen päivä on erilainen!

Toisaalta haastavinta on ollut löytää tiettyyn teemaan soveltuvia laadukkaita ja varhaiskasvatuksessa toimivia kirjoja laajasta valikoimasta. Tietotekniset asiat työssä tuottavat myös välillä minulle haasteita, mutta apua siihen onneksi saa tässä talossa hyvin, siitä iso kiitos!

Mitä lukeminen merkitsee sinulle henkilökohtaisesti?

Tällä hetkellä lukeminen on minun ja lapseni yhteinen harrastus. Lukeminen yhdistää meitä ja opettelemme kirjojen avulla esimerkiksi uusia sanoja. Käymme paljon yhdessä kirjastossa lukemassa ja lainaamassa kirjoja.

Mikä on tämän hetken lempikirjasi?

Prinsessa Pikkiriikki, luin sen työn puolesta ja se oli hurmaava! Viimeisimpänä luin Kimi Räikkösestä kertovan kirjan, joka oli mielenkiintoinen. Harry Potterit ovat klassikkolemppareita. Olen hiljattain tutustunut myös äänikirjoihin, jotka mahdollistaa sen, että voin käydä esimerkiksi lenkillä ja kuunnella samalla kirjaa. Tällä hetkellä äänikirjana kuuntelen Michelle Obaman Minun tarinani -kirjaa.

Terveiset uutiskirjeen lukijoille?

Ottakaa seurantaan Tartu tarinaan -hankkeen somekanavat, joita päivitämme aktiivisesti. Niiden kautta pysyy hyvin kärryillä siitä, mitä hankkeessa tapahtuu. Meillä on paljon kivoja juttuja tulossa keväällä! Ihanaa ja onnellista uutta vuotta kaikille!

Hankkeen kotisivut: https://www.tartutarinaan.fi/facebook.com/tartutarinaan

Kaisa Silvennoinen, kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen maisteriopiskelija, harjoittelija