1.11.2023

Rekisterin tyyppi

  • Tutkimushanke: Lukeva varhaiskasvatus -hankkeen pilotti

Tietosuojailmoitus on toimitettu pilottitutkimukseen osallistuville sähköpostilla sekä julkaistu osoitteessa:

https://www.nmi.fi/tietosuoja/

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkimukseen osallistumisen voi keskeyttää.

1. Rekisterin nimi ja kuvaus

Lukeva varhaiskasvatus -hankkeen pilottitutkimuksen henkilötietorekisteri

Lukeva varhaiskasvatus -mallin tavoitteena on luoda yhdessä koko varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa lukemiseen innostava kielitietoinen toimintakulttuuri. Mallin avulla varhaiskasvatusyksikkö (varhaiskasvatustiimi, päiväkoti, perhepäivähoitaja) voi kehittää ja arvioida omaa lukutaitoa edistävää työtään omien tarpeidensa ja resurssiensa mukaisesti.

Hankkeeseen liittyvässä tutkimuksessa selvitetään, millaisia tietoja varhaiskasvatuksen johtajat ja muu päättävä henkilöstö haluaisivat yksiköistään lukemiskulttuuriin ja sen johtamiseen liittyen. Pyydämme samalla näkemyksiä siitä, miten Lukeva varhaiskasvatus -kyselytyökalua hyödynnettäisiin yksiköissä ja miten työkalua voitaisiin kehittää. Lisäksi työkalulle kerätään normiaineisto. Tutkimus toteutetaan sekä haastatteluina että Lukeva varhaiskasvatus -kyselytyökalua hyödyntäen.


2. Rekisterinpitäjä ja yhteyshenkilö

2a. Rekisterinpitäjä

Niilo Mäki -säätiö sr, PL 29, 40101 JYVÄSKYLÄ

Y-tunnus 0920779-6.

s-posti: tietosuoja@nmi.fi 

2b. Rekisterin yhteyshenkilö

Suvi Ylönen

Hankevetäjä, Niilo Mäki Instituutti

suvi.ylonen@nmi.fi

040-665 1104


3. Yhteistyöhankkeen osapuolet ja vastuunjako (yhteisrekisterinpitäjät)

Ei yhteisrekisteri.


4. Henkilötietojen käsittelijät

Lukeva varhaiskasvatus -hankkeen pilottitutkimukseen liittyviä yksilöiviä henkilötietoja käsittelevät ovat sopimussuhteessa Niilo Mäki -säätiöön. Mahdollisesti muut henkilötietoja käsittelevät henkilöt (kuten harjoittelijat ja opiskelijat) laativat erillisen salassapitosopimuksen rekisterinpitäjän kanssa ja ovat rinnastettavissa rekisterinpitäjän henkilökuntaan. Vastuut ja velvollisuudet on käyty läpi kaikkien henkilötietoja käsittelevien kanssa.

Kolmannet tahot eivät käsittele henkilörekisteriä.


5. Henkilötietojen vastaanottajat

Henkilötietoja ei luovuteta muualle.


6. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Hankkeessa kerätään yhteystiedot (nimi, sähköpostiosoite, ammattinimike, työpaikka) niiltä varhaiskasvatuksen ammattilaisilta, jotka ovat halukkaita osallistumaan tutkimus- ja normiaineiston keruuseen. Henkilötietoja käytetään yhteydenpitoon hankkeeseen osallistuvien kanssa. Hankkeessa tehdään tutkimushaastatteluja, jotka taltioidaan digitaalisesti (haastatteluaineistoon viitataan jatkossa sanalla "äänidata").

7. Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste (EU 679/2016, 6 tai 9 artikla)

Lukeva varhaiskasvatus -pilotti: Henkilötietojen käsittely perustuu lakiin: Henkilötietojen käsittelyn perusteena on yleinen etu ja julkinen valta.  Yleisen edun mukaista käsittelyä tässä hankkeessa on henkilötietojen käsittely tieteellisen tutkimuksen tarkoituksia varten (ks. https://tietosuoja.fi/kasittelyperusteet#yleinen-etu-julkinen-valta). Henkilötietojen käsittely on tarpeen yleisen edun mukaisen tieteellisen tutkimuksen toteuttamiseksi tietosuojalain 4 § 3-kohdan perusteella. Mikäli tutkittava keskeyttää tutkimuksen, häntä koskevat henkilötiedot (nimi, sähköposti, ammattinimike, työpaikka, äänidata) poistetaan aineistosta. 


8. Mitä ja minkä verran henkilötietoja rekisteri sisältää

Lukeva varhaiskasvatus -pilotti: Henkilötiedot: nimi, sähköposti, ammattinimike, työpaikka sekä äänidata, joka tallentuu haastatteluista.


9. Kuinka isolta joukolta henkilötietoja kerätään

Arvioi kuinka isolta joukolta aineistoa rekisteriin kokonaisuudessaan kerätään 50-200.

Kerättävän datan luonne: tutkimusajalta karttuva data.

10. Mistä henkilötietoja kerätään

Henkilötietoja kerätään rekisteröidyltä itseltään. Äänidata (haastattelut) kerätään henkilökohtaisesti haastatellen.


11. Profilointi / rekisteriin kohdistuva automaattinen päätöksenteko

Henkilötietoihin perustuvia automaattisia päätöksiä ei tehdä.


12. Eettinen ennakkoarviointi tai vaikutustenarviointi

Rekisterinpitäjä on sitoutunut noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä kaikessa toiminnassaan.


13. Tietojen siirto EU:n tai ETA:n ulkopuolelle ja asianmukaiset suojatoimet

Henkilötietoja ei siirretä EU:n tai ETA:n ulkopuolelle.

 

14. Henkilötietojen suojauksen periaatteet

Henkilötietojen suojaamiseksi valitut suojatoimet:


  • Toimenpiteet, joilla parannetaan henkilötietoja käsittelevän henkilöstön osaamista.
  • Tietosuojavastaavan nimittäminen.
  • Rekisterinpitäjän ja käsittelijän sisäiset toimenpiteet, joilla estetään pääsy henkilötietoihin.
  • Toimenpiteet, joilla käsittelyjärjestelmien ja henkilötietojen käsittelyyn liittyvien palveluiden jatkuva luottamuksellisuus, eheys, käytettävyys ja vikasietoisuus taataan, mukaan lukien kyky palauttaa nopeasti tietojen saatavuus ja pääsy tietoihin fyysisen tai teknisen vian sattuessa.
  • Menettely, jolla testataan, tutkitaan ja arvioidaan säännöllisesti teknisten ja organisatoristen toimenpiteiden tehokkuutta tietojenkäsittelyn turvallisuuden varmistamiseksi.
  • Menettelysäännöt, joilla varmistetaan tietosuoja-asetuksen ja tämän lain noudattaminen siirrettäessä henkilötietoja tai käsiteltäessä henkilötietoja muuhun tarkoitukseen.

15. Rekisteröidyn oikeudet ja niistä poikkeaminen

Rekisteröidyllä on oikeus peruuttaa osallistumisensa tutkimukseen, jolloin yksilöivät henkilötiedot poistetaan rekisteristä. Peruminen tehdään ilmoittamalla siitä rekisterin yhteyshenkilölle tai Niilo Mäki -säätiön tietopyyntölomakkeella osoitteessa: https://www.nmi.fi/tietosuoja

Rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus Tietosuojavaltuutetun toimistoon, mikäli rekisteröity katsoo, että häntä koskevien henkilötietojen käsittelyssä on rikottu voimassa olevaa tietosuojalainsäädäntöä. (lue lisää: http://www.tietosuoja.fi). 

16. Henkilötietojen säilyttäminen

Henkilötietoja ja yksilöiväksi henkilötiedoksi rinnastettavaa äänidataa säilytetään hankkeen päättymiseen saakka digitaalisessa muodossa Niilo Mäki -säätiön omistamilla ja hallinnoimilla palvelimilla, jonka jälkeen se tuhotaan 6 kk sisällä. Yksilöivien henkilötietojen poistamisen jälkeen tutkimusaineisto on anonyymia, eikä yksittäisiä vastauksia voida yhdistää yksittäiseen tutkittavaan. Anonymisoitu tutkimusaineisto (litteroidut haastattelut ja kyselyvastaukset) säilyy tutkimustarkoitusta varten toistaiseksi.

Niilo Mäki -säätiön hallinnoimat palvelimet sijaitsevat Jyväskylän yliopiston konesalissa. Tilassa on ympärivuorokautinen vartiointi, tallentava kameravalvonta, kulkuoikeudet vain rajatuilla nimetyillä henkilöillä, kahdennettu sähkönsyöttö ja Argon-kaasusammutuslaitteisto. Tietojen suojauksessa käytetään alalla yleisesti suositeltavia parhaaksi havaittuja käytäntöjä, kuten järjestelmien koventamista, palomuureja, yksityiskohtaisia käyttäjätunnuksiin perustuvia käyttöoikeuksia, käyttöoikeuksien ja tapahtumalokien valvontaa.

17. Muutokset tietosuojailmoitukseen

Mahdolliset muutokset rekisterin käsittelyn aikana kohtiin 1, 2b, 9 ilmoitetaan julkisesti nähtävillä olevassa ajantasaisessa versiossa tästä tietosuojailmoituksesta osoitteessa: https://www.nmi.fi/tietosuoja/

Mahdollisista tietosuojailmoituksen muihin kohtiin tehtävistä muutoksista ilmoitetaan rekisteröidyille etukäteen.

Muutosloki

Tietosuojailmoitus julkaistu 1.11.2023