Omat työkalut

Navigointi

Uudenlainen lukupuuhakirja innostaa lukemaan!

Yhdessä lukemaan! Lukupuuhakirja lukutuokioihinSuomalaiset lapset oppivat helposti tarkoiksi lukijoiksi, mutta hidas lukutaito voi tulla joidenkin ongelmaksi ja tätä kautta vaikuttaa yleisesti lapsen oppimismotivaatioon.

- Hidas lukija ei välttämättä innostu lukemaan vapaa-ajallaan ja  jää vähäisen harjoituksen vuoksi  lukemisessa helposti jälkeen luokkakavereistaan, lukemistutkija Paula Salmi Niilo Mäki Instituutista kertoo.
- Tällainen lapsi tarvitsee aikuisia lukemaan yhdessä hänen kanssaan. Lukumummit ja -vaarit, omat isovanhemmat, opettajat, isät ja äidit voivat tuoda lapselle lisää lukukokemuksia ja innostaa häntä yhteisen lukuharrastuksen pariin tukien samalla lapsen lukutaidon kehittymistä.

Lukumummi ja –vaari toiminnan innoittamina lapset, opettajat ja mummit ovat päässeet tarinoimaan ja lopputulos on joulukuussa 2014 julkaistava lukupuuhakirja. Tarinoita on maustettu sarjakuvilla, lasten piirroksilla sekä hauskoilla tehtävillä, joita voi tehdä vaikka yhdessä mummin tai vaarin kanssa.

Paula Salmi on lukupuuhakirjasta todella innoissaan. – Lukupuuhakirjan tarinat ja tehtävät jakautuvat erilaisiin teemoihin. Ne painottavat sukupolvien välistä vuorovaikutusta ja positiivista kohtaamista, joita yhteiset lukuhetket vahvistavat. Ja lasten näkökulmasta mielenkiintoa lisää se, että lopuksi lapsi saa täyttää palkinnoksi kunniakirjan!

Yhdessä lukeminen tukee lapsen oppimista

Mukavan lapsen ja aikuisen yhteisen puuhan lisäksi lukupuuhakirjalla on myös syvällisempiä tarkoituksia.

- Lukiessa voi kokeilla erilaisia kirjassa esiteltyjä yhdessä lukemisen tapoja, joiden on havaittu helpottavan lukemista ja innostavan lasta kirjojen pariin. Lukukumppani antaa yhdessä lukiessa palautetta ja mallia lukemisesta.

Lukupuuhakirjan tarinat sopivat monenlaisiin lukutuokioihin alakoulussa, kotona tai mummolassa. Lapsi voi myös lukea tarinoita omaan tahtiinsa tai kuunnella niitä aikuisen, sisaruksen tai kaverin lukemana. Kirjaa voi käyttää myös vaikkapa yhteisten keskustelujen virittäjänä!

- Tässä olisi oiva lahja myös pukinkonttiin, Salmi vinkkaa, - lahjan ostajilla on yleensä vaikeuksia miettiä, mitä ostaa lapselle jolla on jo kaikkea. Lukupuuhakirjan kautta ei anna vaan pelkkää konkreettista lahjaa, vaan samalla myös lupauksen omasta ajastaan, tulevasta yhteisestä lukuhetkestä.

Yhdessä lukemaan! Lukupuuhakirjan voit jo ennakkotilata Niilo Mäki Instituutin verkkokaupasta

tai puhelimitse numerosta: 0400 248 142

 

Lisätietoja:

Paula Salmi

paula.salmi@nmi.fi

040-540 8736