Omat työkalut

Navigointi

Työtä laidasta laitaan: tutkimusta, markkinointia ja reissaamista

 

Haastateltavana: Hanna Pöyliö, KM, projektipäällikkö, Niilo Mäki Instituutti

Kerro itsestäsi ja työstäsi Niilo Mäki Instituutissa.         Poylio

Olen Hanna Pöyliö ja toimin projektipäällikkönä Kielellisten taitojen ja lukemisen tukeminen -projektissa. Olen ollut Niilo Mäki Instituutissa kohta viisi vuotta. Aluksi olin projektityöntekijänä ja nyt vedän ensimmäistä omaa projektiani, jossa Lukumummi ja -vaari -toiminta keskittyy maahanmuuttajaoppilaisiin. Projektini jatkuu vielä ensi vuoden loppuun asti. Jään äitiyslomalle tammikuussa ja tulen takaisin ensi vuoden syksyllä viimeistelemään projektin. Työni ohessa opiskelen tietojärjestelmätieteitä, josta saatuja tietoja voin hyödyntää työssäni.

Mitä Lukumummi ja -vaari -toiminnalle kuuluu nykyään?

Lukumummi ja -vaari -toiminta voi hyvin ja on edelleen voimissaan. Se on nykyisin Mannerheimin Lastensuojeluliiton vastuulla ja he jatkavat toiminnan levittämistä eteenpäin. Omassa projektissani jatkan aikaisemman Lukumummi ja -vaari -projektin teemaa, mutta suomenkielisten lasten sijasta keskitytään tällä kertaa maahanmuuttajataustaisiin oppilaisiin. Heille tarjotaan kahdenlaista toimintaa: toisessa Lukumummit ja -vaarit lukevat heidän kanssaan suomeksi ja toisessa luetaan heidän omalla äidinkielellään. Lisäksi projektissa on kehitteillä korttipeli lapsille ja vanhemmille tarkoitettu nettisivusto, josta löytyy tietoa kielitaidon tukemisesta eri kielillä. Projekti on lähtenyt hyvin leviämään ympäri Suomea ja ensi vuonna Lukumummit lukevat 20 eri paikkakunnalla. Projekti jatkuu vielä ensi vuoden loppuun asti.

Mitä kautta päädyit Niilo Mäki Instituuttiin?

Päädyin Niilo Mäki Instituuttiin graduseminaarista, josta minut rekrytoitiin mukaan projektiin. Ennen Niilo Mäki Instituuttia opiskelin erityisopettajaksi ja samanaikaisesti olin töissä Jyväskylän kaupungilla ruotsinkielisessä perusopetuksessa koulunkäyntiavustajana.

Mikä on parasta työssäsi?

Mukavinta työssäni on, kun saan tehdä laidasta laitaan erilaisia työtehtäviä ja jokainen työviikkoni on erilainen. Työtehtäviini kuuluu ainakin markkinointi-, viestintä- ja tutkimustyötä. Lisäksi teen esimerkiksi nettisivujen koodaamista ja parhaillaan suunnittelen Lukuvaarien lukukampanjaviikkoa. Tällä hetkellä ohjaan myös opiskelijoita, sillä projektissani on tällä hetkellä mukana 14 kansainvälistä opiskelijaa, jotka tekevät opintoihinsa liittyvää vapaaehtoistyötä. Matkustelen paljon työni vuoksi. Syksyllä olen reissannut ympäri Suomea kouluttamassa sekä opettajia että uusia Lukumummeja ja -vaareja. Nyt olen lähdössä Sveitsiin kouluttamaan Suomi-koulujen opettajia lukutaidon tukemisesta.

 

Mikä on hauskinta ja haastavinta työssäsi?

Haastavinta ja hauskinta työssäni on työn monipuolisuus. Minulla on aina jotakin tekemistä ja saan helposti viikot täyteen. Projektityössä ei aina voi tietää kaikkea, mutta sitä kuitenkin pystyy taipumaan kaikkeen. Projektityössä pitää olla oman osaamisensa äärirajoilla ja se on sekä mukavaa että haastavaa. Projektini kantavana lauseena on: ”Projektilla on vain kaksi vaihetta: liian aikaista sanoa ja liian myöhäistä lopettaa”. Se kuvastaa mielestäni hyvin projektityön luonnetta.  

Mitä teet vapaa-aikanasi?

Harrastan muodostelmaluistelua, mutta se on tällä hetkellä tauolla raskauden takia. Valmistaudun nyt pian alkavaan äitiyslomaan. Olen hamstrannut kankaita ja ompelulehtiä, jotta voin ommella vauvalle vaatteita. Pidän ompelusta ja äitiyslomalla minulla on toivottavasti enemmän aikaa ommella.

Millaisia terveisiä haluat lähettää lukijoille?

Pitäkää silmällä mitä kaikkea uutta Niilo Mäki Instituutista tulee, sillä koulutuksista ja projekteista saa uutta virtaa omaan työhön.

 

Silja Lehtonen, kasvatustieteen maisteriopiskelija, harjoittelija