Omat työkalut

Navigointi

"Parasta työssäni on kaikki!"


Haastateltavana: Marika Peltonen, FM, opetusteknologian Marikamaisteri, projektipäällikkö, Niilo Mäki Instituutti

Kerro itsestäsi ja työstäsi Niilo Mäki Instituutissa.

Olen Marika Peltonen ja toimin projektipäällikkönä ProKoulu-hankkeessa. Olen kotoisin Pomarkusta ja tulin Jyväskylään opiskelemaan vuonna 1999. Koulutukseltani olen tietotekniikan opettaja. Tällä hetkellä asun Laukaassa perheeni kanssa. Minulla on mies ja kaksi lasta, joten arjen pyörittäminen vie suuren osa vapaa-aikaani. Työssäni pidän huolta, että työt jakautuvat tasaisesti kaikille projektin jäsenille. Tehtävänäni on pitää langat käsissä ja tietää mitä tapahtuu missäkin. Projektitiimini on kuitenkin loistava, sillä kaikki tietävät ja tukevat sopivasti toisiaan.

Miten päädyit töihin Niilo Mäki Instituuttiin?

Ennen Niilo Mäki Instituuttia olen ollut Jyväskylän yliopistolla Heikki Lyytisen projekteissa tekemässä Ekapeliä. Ekapeli-hanke oli aluksi pieni, kun meitä oli vain kaksi työntekijää Heikin lisäksi, mutta sitten Ekapelin suosio kasvoi ja mukaan tuli enemmän väkeä. LukiMat-hankkeessa työskentelin vuosina 2007-2012. Sen jälkeen tein opintoni loppuun ja aloitin ProKoulu-projektissa vuoden 2013 keväällä. Ekapeliä ja LukiMattia en ole kuitenkaan unohtanut, vaan koulutan niistä teemoista edelleen. Projekti päättyy tämän vuoden lopussa, joten saa nähdä mitä uusia haasteita ensi kevät tuo tullessaan.

Millainen on sinun tavallinen työviikkosi?

Työviikkoni vaihtelevat paljon, että helpompi olisi kertoa tavallisesta työkuukaudesta. Työviikkooni kuuluu viikon alkupuolella oleva viikkopalaveri, jossa käydään läpi projektin kuulumiset. Yleinen projektihallinta ja juoksevien asioiden hoitaminen vie ison osan viikosta – kysymyksiä ja ongelmia riittää ratkottavaksi joka päivä. Työviikkooni kuuluu paljon aikaa sähköpostin parissa. Laskeskelin kerran, että saan yli sata sähköpostia päivässä. Muita työtehtäviäni ovat tutkimuskouluihin sekä ProKoulu-ohjaajiin yhteydessä oleminen, tiedotekirjeiden kirjoittaminen, kyselyiden suunnittelu ja koulutusten järjestäminen. Tärkeintä on olla selvillä siitä, mitä tapahtuu missäkin ja millä aikataululla.

Mikä työssäsi on parhainta?

Työssäni parhainta on kaikki! Pidän työstäni, sillä työtehtäväni ovat mukavia ja vaihtelevia. Minulla ei ole kahta samanlaista työpäivää tai työviikkoa ja se sopii minulle hyvin. Lisäksi työporukkani Niilo Mäki Instituutissa on mahtava, mikä tekee työstäni erityisen kivan.

Mikä taas on haastavaa työssäsi?

Haastavaa työssäni on työtehtävien priorisointi. Työtä on niin paljon, että on välillä haastavaa laittaa ne tärkeys- ja kiireysjärjestykseen. En pidä siitä, että joudun sanomaan jollekin, etten ennätä tai jokin ei onnistu. Myös se, että projektimme toimii usealla paikkakunnalla asettaa omat haasteensa. Lisäksi kiireinen aikataulu tuottaa haasteita, kun täytyy ennättää nopeasti kotiin hoitamaan lapsia, jos mies on töiden takia matkoilla.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Vapaa-aikanani harrastan juoksemista, ruuanlaittoa ja leipomista. Aloitin juoksuharrastuksen reilu vuosi sitten ja osallistuin nyt syyskuussa Finlandia-maratonin puolimaratoniin ja se meni hyvin. Leipominen on minulle tärkeää ja leivon vähintään kerran viikossa, yleensä useamminkin. Tasaisin väliajoin tuon leipomisiani töihinkin maisteltaviksi. Pystyn helposti unohtamaan työasiat kotiin palatessani, sillä perhe vie ajatukseni helposti toisaalle, sillä kotona on paljon tekemistä. Toki jouduin välillä tekemään iltatöitä, mutta pyrin saamaan hommat valmiiksi, että voin keskittyä kotona perheeseen.

Mitä suosittelisit lukijoille, jos voisit suositella mitä tahansa.

Ajatelkaa positiivisesti ja antakaa hyvää palautetta, vaikka vieraillekin ihmisille. Kertokaa muille hyviä asioita, sillä se tekee hyvää. Positiivisen palautteen antaminen ei ole aina helppoa eikä sitä ole välttämättä helppo vastaanottaa, mutta se antaa hyvän mielen.

 

Silja Lehtonen, kasvatustieteen maisteriopiskelija, harjoittelija

Kuva Hanna Pöyliö