Omat työkalut

Navigointi

Opin ja osaan -tapahtumapäivä oli lapsiperheiden mieleen

 

Opin ja osaan -tapahtuma keräsi aurinkoisena sunnuntaina 16. elokuuta Mäki-Matin perhepuistoon tuhatkunta lasta ja aikuista. Niilo Mäki Instituutin 25-vuotisjuhlavuoteen liittyvä tapahtuma nosti sekä osallistujien että järjestäjien huulille leveän hymyn. –Tapahtuma onnistui jopa yli odotusten, järjestelyissä mukana ollut Hanna Pöyliö kertoo.

–Mukana oli Niilo Mäki Instituutin henkilökunnan lisäksi lukuisia yhteistyökumppaneita ja kaikilla on ollut hyvä tekemisen meininki. Perheet olivat löytäneet hyvin perille ja oli ihanaa nähdä, kuinka riemuissaan lapset toimintapisteillä touhusivat.

käpylehmät
Perinteiset leikit kiinnostavat edelleen lapsia, kuten MLL:n käpylehmän teko -pisteestä voi päätellä.

Toimintapisteillä pääsi kokeilemaan esimerkiksi niin perinteistä kuvasuunnistusta kuin kuvasuunnistusta kännykän avulla, askartelemaan oman positiivisuusmitalin, liikkumaan monin eri tavoin, tutkimaan perhosia ja tekemään pelihahmoja tai käpylehmiä. Erilaiset tekemiset summaavatkin hyvin sen, mistä nykylapsuus koostuu. Mannerheimin Lastensuojeluliiton pisteellä esillä olivat perinteiset leikit ja pelit. –Käpylehmäfarmeja on perustettu, Annemari Sinikorpi kertoo, -Tämä on tämmöinen vanha kiva leikki, joka toimii nykypäivänäkin. Tästä ovat innostuneet niin lapset kuin vanhemmat. Useat ovatkin sanoneet, että olivat kokonaan unohtaneet tämän.

Sinikorpi oli erittäin tyytyväinen tapahtuman järjestelyihin. –Päivä on kulunut ihanan vilinän ja aitojen kohtaamisten merkeissä. Yhdessä on järjestetty mukava päivä lapsille ja perheille.

Lastentapahtuma1
Joonas Lilja ja Elli ja Elisa Ruokolainen olivat löytäneet paljon kivaa tekemistä ja täydet passit olivatkin valmiit arvontaan osallistumista varten.

Sari Ruokolainen, 39, oli huomannut tapahtuman mainoksen etukäteen, ja oli napannut mukaan sekä omat että naapurinlapsen. –Iskät lähti moottoripyöräreissulle, joten me ajateltiin keksiä jotain kivaa tekemistä.

Tekemistä olikin löytynyt. Sari, Elli ja Elisa Ruokolainen sekä Joonas Lilja olivat viihtyneet erilaisilla toimintapisteillä jo kolmen tunnin ajan.

-Koiratanssiesitys oli parasta, 4-vuotias Elisa kertoo.

-Musta taas ehkä se kännykkäkuvasuunnistus, 6-vuotias Joonas pohtii.

Kahdeksanvuotiaan Ellin mieleen oli ollut hattara, mutta parhaaksi asiaksi hän ei sitä kuitenkaan nosta. –Musta parasta on ollut yhdessä vietetty aika ja touhuaminen muiden kanssa, hän sanoo.

 -Tosi kiva tapahtuma, Sari summaa, -Positiivista kun ei ole tarvinnut jonotella.

lastentapahtuma2

 Johanna Väyliö neuvoi Miko Pitkäselle ja Geo Nordströmille miten paperimiekoista saa mahdollisemman kestävät.

Geo Nordström, 7, ja Miko Pitkänen, 7, olivat osuneet paikalle sattumalta. Mukavaa tekemistä löytyi nopeasti ja pojat olivat viihtyneet hyvin niin erilaisilla pisteillä kuin puiston leikkivälineissä. Pelastakaa Lapset ry:n pisteelle pojat tulivat jo toistamiseen, kun ensimmäiset sanomalehtimiekat olivat käytössä antautuneet.

-Tarvitaan uudet miekat, kun vanhat lörpähtivät, Geo kertoo.

-Että päästään miekkailemaan, Miko komppaa.

Johanna Väyliö näyttää pojille, miten sanomalehdestä voi kieputtaa tukevan rungon miekkaa varten. –Koko ajan on ollut miekan tekijöitä. Tää on tämmöinen yksinkertainen, toimiva idea, hän huikkaa.

 lastentapahtuma3
Aurinkoinen sää ja runsas ohjelma olivat houkutelleet paikalle runsaasti lapsiperheitä.

Toimintapisteiden lisäksi tapahtumassa oli tasatunnein ohjelmaa Mäki-Matin lavalla. Maxin ja Martan koiratanssiesitys keräsi katsomon täyteen ihmettelijöitä. Esitys oli jännä paikka myös koirien omistajille Anni Hirnille ja Susanna Ylöselle. –Tämä on meidän ensimmäinen esitys ja näin paljon väkeä, he hermoilivat ennen esitystä, joka kuitenkin sujui kuin ammattilaisilta.
Lapsia nauratti Niilis-linnun yritys haastatella Marttaa, joka vastasi kysymyksiin hännänheilutuksin. Lavalla nähtiin myös Loiskis Trio, jonka johdolla laulettiin onnittelulaulu päivän ”synttärisankarille”. Päivä huipentui toimintapassin palauttaneiden kesken arvottujen palkintojen jakoon ja Keski-Suomen LUMA-keskuksen järjestämään loppupamaukseen.

 

 Teksti: Suvi Ylönen

Kuvat 1 ja 2: Atte Palokangas
Kuvat 3, 4 ja 5: Suvi Ylönen


hahmot
Wilson, Niilis ja Juhis viihdyttivät lapsia päivän aikana.