Omat työkalut

Navigointi

Nyt tartutaan tarinaan ja jaetaan yhteistä lukuiloa!

 

Viime päivinä on nauru raikunut ja hihat heiluneet, kun elokuun alussa käynnistyneen Tartu tarinaan -hankkeen tarinatiimiläiset Suvi Ylönen (kuvassa) ja Riikka Vuorenpää ovat suunnitelleet ensimmäisiä Lukubokseja.

Tartu tarinaan -hanke on Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston rahoittama puolitoistavuotinen hanke, jonka päätavoitteena on auttaa keskisuomalaisia lapsia ja perheitä löytämään lukuilo. Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti ne perheet, joissa lukeminen ei ole vielä osa arkea. Ratkaisuja lukuilon levittämiseen haetaan nyt suunnitteilla olevien Lukuboksien avulla.

–Lukuboksit ovat ihan konkreettisia laatikoita, joita päiväkodit pääsevät hyödyntämään. Erilaisten kirjojen lisäksi Lukubokseihin tulee materiaaleja ja ideoita toiminnalliseen lukemiseen, hankevastaava Suvi Ylönen kertoo, –Pilotoimme Lukubokseja vielä tänä syksynä ja tällä hetkellä hakusessa ovat innokkaat keskisuomalaiset päiväkodit, jotka pääsevät ensimmäisinä testaamaan ja kommentoimaan Lukubokseja.

Lukubokseissa huomioidaan lapselle ominaiset tavat oppia sekä valtakunnallisen varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelman perusteet.

–Esittelemme Lukubokseja ensimmäisen kerran Hyvä Alku -tapahtumassa Jyväskylän Paviljongissa 20.–21. syyskuuta, Riikka Vuorenpää vinkkaa, –Kannattaa siis piipahtaa Niilo Mäki Instituutin messuosastolla.

YHTEISTYÖTÄ JA OSALLISTUMISTA
Tartu tarinaan -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Niilo Mäki Instituutti, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri ja Jyväskylän kesäyliopisto, ja Tarinatiimiin liittyykiin syyskuun aikana vielä kaksi muuta työntekijää.

–Tartu tarinaan -hankkeen nettisivut avataan syyskuun lopussa ja keräämme sinne vinkkejä ja tietoa lukuilon aikaansaamisesta, Riikka kertoo, –Luvassa on myös erilaisia mukavia kilpailuja perheille ja päiväkotiryhmille!

Lisäksi Tartu tarinaan -hanke järjestää vuoden 2019 aikana maksuttomia työpajoja ja asiantuntijaluentoja sekä vanhemmille että varhaiskasvatuksen henkilöstölle. –Luvassa on toiminnallista lukemista ja mahdollisesti yritämme houkutella myös isovanhemmat mukaan lukutalkoisiin, Suvi toteaa.

Päiväkotien Lukuboksien kohderyhmänä ovat erityisesti 4–6-vuotiaat lapset. Tätä pienemmät lapset voivat päästä nauttimaan Lukubokseista MLL:n Perhekahviloissa yhdessä vanhempiensa kanssa.

–Lisäksi teemme yhteistyötä esimerkiksi kirjastojen kanssa. Unelmamme on, että jokainen lapsi olisi löytänyt lukemisen riemun jo ennen kuin itse oppii lukemaan. Tämä vaatii sen, että lapselle luetaan, Suvi pohtii.

Tässä vaiheessa hanketta varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on mahdollisuus vaikuttaa Lukuboksien sisältöihin ja toteutukseen osallistumalla lyhyeen kyselyyn.

Riikalla ja Suvilla onkin pyyntö varhaiskasvatuksen ammattilaisille: –Mitä enemmän saamme vinkkejä ja toiveita kentältä, sitä paremmin pystymme rakentamaan Lukuboksit siten, että niistä hyötyvät päiväkodeissa sekä lapset että aikuiset!

Kysely löytyy täältä. Vastausaikaa on syyskuun loppuun ja kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 50 euron arvoinen lahjakortti NMI:n verkkokauppaan. Kysely on avoinna varhaiskasvatuksen henkilöstölle.


VAIKUTA OSALLISTUMALLA KYSELYYN!
Lukuboksit ovat Niilo Mäki Instituutin kokoamia lukuiloa lisääviä materiaalipaketteja 4–6-vuotiaiden päiväkotiryhmiin. Ne pitävät sisällään ohjeistuksen aikuisille sekä monipuolista tekemistä Lukuboksin teemaan liittyen lapsia innostavalla tavalla. Lukubokseista voi erilaisten kirjojen lisäksi löytyä vaikkapa pelejä, leluja, roolivaatteita, leikkiehdotuksia tai toimintaideoita toteuttavaksi päiväkodissa tai kotona vanhempien kanssa. Keräämme nyt tietoa siitä, millaisiin teemoihin liittyviä Lukubokseja päiväkoteihin toivottaisiin. Toivoisimme Sinun kertovan, millaista tietoa lasten ja perheiden innostamisesta lukemisen pariin tarvitset työssäsi, millaista materiaalia Sinulla on työssäsi tähän käytettävissä ja millaista ja mihin teemoihin liittyvää materiaalia toivoisit lisää työsi tueksi. Vastauksia käytetään Tartu tarinaan -hankkeen Lukuboksien kokoamiseen. Kyselyyn pääset vastaamaan täällä.