Omat työkalut

Navigointi

Lukumummi ja -vaari -toiminnalle tunnustusta sukupolvien välisen vuorovaikutuksen edistämisestä

 

Sunnuntaina 24.3. julkistettiin Suomen NNKY-liiton vuotuisat tunnustuspalkinnot. Tänä vuonna toisen tunnustuspalkinnoista sai Niilo Mäki Instituutin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin kehittämä Lukumummi ja -vaari -toiminta. NNKY-liiton 120-vuotisjuhlassa jaettu palkinto annettiin sukupolvien välisen vuorovaikutuksen edistämisestä.

-Suurin kiitos kuuluu meidän vapaaehtoisillemme Lukumummeille ja Lukuvaareille, kiittelee hankevastaava Hanna Pöyliö Niilo Mäki Instituutista. -Innokkaat vapaaehtoiset ovat työmme inspiraation lähde. On palkitsevaa lähettää kouluille vapaaehtoistyöstään nauttivia mummeja ja vaareja.   

Lukumummi ja -vaari -toimintamallissa vapaaehtoiset seniorit käyvät koulupäivän aikana lukemassa tukea tarvitsevien lasten kanssa. Toiminta on osoittautunut hyödylliseksi ja helpoksi eri osapuolien lähteä mukaan. Tällä hetkellä MLL levittää toimintaa valtakunnallisesti omien piiriensä ja paikallisyhdistystensä kautta.

-Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on tietotaito vapaaehtoistyön organisoinnista ja meillä Niilo Mäki Instituutissa osaamista erilaisten oppijoiden tukemiseen. Nämä asiat kun laitettiin yhteen, saatiin aikaan toimivaa ja houkuttelevaa toimintaa lasten hyväksi.

Sukupolvien välinen vuorovaikutus on toiminnan keskiössä lukutaidon tukemisen ohella.
-Tästä toiminnasta saa energiaa ihan jokainen mummi, kertoo Lukumummi Mirja Terva-aho, joka innostui mukaan toimintaan viime syksynä. Lukumummi Mirja on vielä työelämässä, mutta nauttii lasten kanssa lukemisesta niin paljon, että on valmis venyttämään aikataulujaan ehtiäkseen koululle viikottaiseen lukutuokioon. -Nyt voin kehua lapsenlapsillekin, että nytpä iltasatua ei lue teille ihan kuka tahansa mummi, vaan ihan oikea LUKUmummi!


Lukumummi Mirja nauttii työstään Lukumummina ja kannustaa muitakin mukaan toimintaan

Työ Lukumummi ja -vaari -toiminnan kehittämiseksi jatkuu yhä. NMI:n RAY-rahoitteisessa Kielellisten taitojen ja lukemisen tukeminen -hankkeessa kehitetään toimintamalleja, joissa seniorit lukevat maahanmuuttajien kanssa. Syksyllä toiminta leviää Jyväskylästä 10 eri paikkakunnalle. Vuonna 2017 toiminnan on tarkoitus laajentua valtakunnalliseksi Suomen Isovanhemmat ry:n ja Monikulttuurikeskus Glorian avulla.
-Hyvää toimintamallia kannattaa monistaa, jotta mahdollisimman moni oppilas pääsee nauttimaan Lukumummin tai -vaarin kanssa lukemisesta, toteaa Pöyliö. 
 

Lukumummit ja -vaarit Facebookissa: http://fb.com/lukumummitjavaarit   

Muista myös LukumummiRÄP: http://nmi.fi/lukumummirap
ray tukee