Omat työkalut

Navigointi

Lapsetkin arvostavat lukutaitoa

 

Espoon Saunalahden koulun toisen luokan oppilaat Tomas Eklund ja Kerttu Tallus joutuivat aikamoiseen ”mediamylläkkään”, kun Alexander Stubb vieraili koululla maanantaina 25. tammikuuta kokeilemassa vapaaehtoistyötä Lukuvaarina. Tomas ja Kerttu olivat nimittäin ne lapset, joiden kanssa ministeri Stubbilla oli kunnia päästä lukemaan yhdessä. Tavallisesti Lukumummin tai Lukuvaarin kanssa luetaan rauhassa kahden kesken; nyt paikalla oli kymmenen ihmistä, jotka seurasivat lukuhetkeä, ottivat valokuvia ja twiittasivat paikan päältä.
–Tuntui ihan siltä että olis julkkis. Mua jännitti ihan hitsisti, Tomas kertoo lukutuokion herättämistä tunnelmistaan, –mua jännitti ja sitten mä vaan kuitenkin jotenkin päätin, että mä luen sille.
Myös Alexander Stubb huomasi 8-vuotiaan rohkeuden, sillä lukutuokion päätteeksi hän kehui Tomasia rohkeaksi ja reippaaksi pojaksi.
Tomas pitää itseään nopeana lukijana ja kertoo, että kotona iskä lukee hänelle joka päivä. –Iskä tykkää lukea. Tällä hetkellä iskä lukee Jari Litmasen kirjaa, Tomas kertoo, -Mä itse tykkään lukea Guinnessin ennätysten kirjaa ja Usko tai älä -kirjoja.
Kerttu kertoo pitävänsä Kahjo koulu -kirjoista ja on ehtinyt lukea jo kolme kirjaa lukuvuoden aikana yhdessä Lukumummin tai Lukuvaarin kanssa.
–Musta on tosi hauska lukea Mian kanssa, Kerttu hymyilee.
Kerttu kertoo, että Lukumummin tai Lukuvaarin kanssa luettava kirja valitaan itse luokkakirjastosta, johon opettaja on tuonut kirjoja. Joskus käydään kirjastossa, joka sijaitsee koulun kanssa samassa rakennuksessa. Kertun merirosvoaiheinen kirja luettiin loppuun yhdessä Alexander Stubbin kanssa, joten seuraavaan lukutuokiota varten pitääkin valita uusi kirja.

”Varaministeristä” varavaariksi

Alexander Stubb saa lapsilta kiitettävän lausunnon Lukuvaari-kokeilustaan.
–Se oli ihan hyvä lukemaan, Kerttu toteaa. Tomas on samaa mieltä.
Mutta tiesivätkö lapset, kuka Lukuvaari-Anttia ja Lukumummi-Mia tuurasi.
–Alexander Stubb, Kerttu vastaa.
Tomas pohtii hetken omaa vastaustaan: –Se on joku… varaministeri.
Lukutaitoa molemmat lapset pitävät tärkeänä.
–Aikuisena voi tarttea lukutaitoa tosi paljon, ehkäpä eläintenhoitajaksi isona haluava Kerttu tietää.
–Pitää osata lukea, että osaa lukea kylttejä, jatkaa Tomas, joka kertoo isona alkavansa lätkän pelaajaksi.
Molemmat kertovat oppineensa lukemaan ensimmäisellä luokalla.
–Se oli vähän jännää, kun oppi lukemaan, Tomas muistelee, –Ensin luettiin kaksitavuisia juttuja ja kun mä rupesin oppii kolme tavua, niin sitten mä opin vaan lukeen.
Myös Lukumummi-Mia pitää lukutaitoa ja sen tukemista todella tärkeänä.
–Mun elämäntilanne on tällä hetkellä sellainen, että pystyn osallistumaan vapaaehtoistyöhön, vaikka en ihan mummi-iässä vielä olekaan. Itselläni on lukihäiriö ja olen koko elämäni yrittänyt todistaa että en ole tyhmä. Jos mä pystyn auttamaan edes yhtä lasta sujuvaksi lukijaksi, niin tämä on sen arvoista, Mia Kairi kertoo.
Mia myös kokee, että hän saa toiminnasta jopa enemmän itselleen kuin mitä ajallisesti siihen panostaa.
–Tässä saa kaiken sen takaisin mitä antaa ja vielä enemmän, kun näkee miten lapsi edistyy ja riemuitsee siitä. Jos on mahdollista, kannattaa todella kokeilla!

 

Tomas Eklund ja Kerttu Tallus esittelevät Lukumummi-kirjanmerkkejään ja Alexander Stubbilta lukutuokion päätteeksi saamiaan terveisiä. Välissä Espoossa Saunalahden koululla Lukumummina toimiva Mia Kairi.

Teksti ja kuva: Suvi Ylönen