Omat työkalut

Navigointi

"Jokaisen onnistuminen täytyy nähdä"


Kerro, kuka olet.

Olen Päivi Fadjukoff, Niilo Mäki Instituutin hallituksen puheenjohtaja. Olen toiminut hallituksessa vuodesta 2008 alkaen ensin Onerva Mäen varajäsenenä, 2011 alkaen varsinaisena jäsenenä, ja viime kesänä siirryin puheenjohtajaksi professori Heikki Lyytisen siirtyessä tästä tehtävästä pois. Jo 1990-luvulla olin Niilo Mäki Instituutissa töissä ensin koulutuspäällikkönä sekä päällikkönä kehitysyhteistyöasioissa. Olin myös ensimmäisenä toiminnanjohtajana Niilo Mäki Instituutissa. Myöhemmin siirryin yliopiston puolelle ja sieltä palasin Niilo Mäki Instituutin hallitustyöskentelyyn.

Olet ollut pitkään Niilo Mäki Instituutin toiminnassa eri rooleissa. Kerrotko siitä?

Tulin Niilo Mäki Instituuttiin yliopiston täydennyskoulutuksesta kehittämään koulutustoimintaa ja samalla vedin eteenpäin kehitysyhteistyötoimintaa yhdessä Onerva Mäen sekä useiden Niilo Mäki Instituutin asiantuntijoiden kanssa. Toiminnanjohtajan tehtävissä ja myös sitä ennen vastasin hankevalmisteluista ja hankehakemuksiin sisältyvistä virallisista prosesseista. Silloin jo oli keskeisenä asiana, että yhteistyötä tehdään tiimeissä ja monialaisesti. Se on Niilo Mäki Instituutin vahvuus edelleen.

Hallitustyöskentely Niilo Mäki -säätiössä on mielenkiintoista, koska hallituksessa on asiantuntijoita monelta eri taholta. Lisäksi vahvuutena on hallitustyöskentelyssäkin yhteistyö muun muassa yliopiston, kaupungin sekä Onerva Mäen koulun asiantuntijoiden kanssa. Näin voidaan katsoa Instituuttia ja sen työkenttää monenlaisesta näkökulmasta ja suhteessa niihin muutoksiin, joita tapahtuu. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa on tällä hetkellä tapahtumassa isoja muutoksia ja ne vaikuttavat myös koulun toimintaan. Hallituksen koko toimintaympäristö on todella mielenkiintoinen ja vaatii moninäkökulmaista lähestymistapaa. Täytyy miettiä, mitkä ovat ne kohdat, jotka täytyy ottaa huomioon Niilo Mäki Instituutin toiminnassa.

Mikä on ollut mieleenpainuvin työtehtäväsi vuosien varrella?

Mieleenpainuvimpia tehtäviä Niilo Mäki Instituutin työssä ovat olleet itselle ensimmäiset kerrat Afrikassa ja kehitysyhteistyökuviot. Matkustimme sinne Onerva Mäen johdolla. Hallitustyöskentelyssä mieleenpainuvimpia työtehtäviä ovat olleet strategioiden tekeminen ja yhteistyö Niilo Mäki Instituutin toimijoiden kanssa. Olen kokenut sen tärkeäksi ja mielekkääksi.

Mitä teet vapaa-aikanasi?

Liikun paljon ulkona ja luonnossa eri tavoin. Minulla on myös kolme lapsenlasta ja niiden kanssa on mukava touhuta.

Millaisia terveisiä haluat lähettää lukijoille?

Me kaikki luomme toimintaympäristöä toinen toisillemme. Etenkin aikuiset luovat mahdollisuuksia lapsille. Kohdatessamme joka päivä lapsia ja lasten kanssa toimijoita voimme miettiä, minkälainen toimintaympäristö itse olen ja millaisen toimintaympäristön luon. Kuuntelenko muita? Kannustanko kaikkia antamalla myönteistä palautetta, huomaamalla toisten onnistumiset, sanomalla sen ääneen ja muiden kuullen? Meidän vanhempien oletuksilla on yhteys siihen, mihin kiinnitämme huomiomme. Jos etsit onnistumisia, niin löydät niitä. Antakaa siis tänäänkin palautetta, josta tulee hyvä mieli!

Olen erityisen huolissani uusista tutkimuksista, joiden mukaan oppimisvaikeuden omaavilla lapsilla on läpi koulun haasteita. Emme vielä pysty riittävästi tukemaan kaikkia lapsia. Jokaisella täytyy olla onnistumisen elämyksiä ja mahdollisuus kokea tunnetta siitä, että minulla meni hyvin. Se on tärkeää erityisesti hänelle, jolle se ei ole itsestään selvää. Helposti myönteinen huomio kiinnittyy vain samoihin henkilöihin ja myös heissä samoihin asioihin. Seuraa suorituspaineita, kun vain tiettyjä henkilöitä kehutaan onnistumisesta. On myös itseään toteuttava ennuste, jos olettaa kuuluvansa huonompaan osapuoliskoon. Ihmisen arvo ei kuitenkaan ole suorituksista kiinni. Tärkeää on lähteä etsimään hyvää ja antamaan myönteistä palautetta. Jokaisen onnistuminen täytyy nähdä. Vaikka onnistuminen ei ole suhteessa luokan parhaimpaan, se voi olla onnistuminen suhteessa siihen, mikä on oma taso ja miten itse menee omissa tavoitteissaan eteenpäin.

Essi Takala, KK, harjoittelija