Omat työkalut

Navigointi

Hiekkakuopasta unelmien puutarha


Haastateltavana: Suvi Ylönen, YTM, KM, kasvatus- ja yhteiskuntatieteen maisteri, projektitutkija, Niilo Mäki Instituutti

Kerro itsestäsi ja mitä työtä teet Niilo Mäki Instituutissa?
Olen Suvi Ylönen ja toimin projektitutkijana Hahmottamisen kuntoutus -hankkeessa. Tutkin hahmotusvaikeuksia, ja sitä millä tavalla ne näkyvät lasten, nuorten ja aikuisten elämässä. Lisäksi olen kiinnostunut siitä, minkälaista tietoa esimerkiksi opettajilla tai muulla tavalla näiden ihmisten kanssa työskentelevillä on hahmotusvaikeuksista.

Kuinka kauan olet ollut NMI:ssa töissä ja miten päädyit tänne?
Olen ollut Niilo Mäki Instituutissa töissä kaksi vuotta.  Näin ilmoituksen, missä haettiin hankkeeseen projektityöntekijää. Ennen NMIlle tuloa olin lastentarhanopettajana esiopetusryhmässä. Minua on aina kiinnostanut tutkimustyö. Koen työni hyvin merkityksellisenä.

Mitä tavalliseen työviikkoosi kuuluu ja millaisia työtehtäviä sinulla on?
Työnkuvani on vaihteleva ja saan itse vaikuttaa työaikatauluihini. Tällä hetkellä työstämme marraskuussa julkaistavaa tietopalvelua. Meillä on HAHKU -hankkeessa mukana yhteystyökumppaneita, joiden kanssa pidän yhteyttä. Kirjoittelen myös jäsenyhdistysten lehtiin, mutta pääsääntöisesti teen tutkimustyötä. Olen haastatellut ihmisiä, joilla on hahmotusvaikeuksia tai esimerkiksi vanhempia, joiden lapsilla on vaikeuksia hahmottamisessa, ja parhaillaan analysoin keräämääni aineistoa. Lisäksi käyn puhumassa hahmotusvaikeuksista eri yhteyksissä. Meillä on hankkeessa mukana myös opiskelijoita, harjoittelijoita sekä gradun tekijöitä. Ohjaan heidän harjoitteluaan sekä autan gradun tekijöitä sisällöllisesti eteenpäin. Minulla on myös tekeillä erityispedagogiikan väitöskirja hahmotusvaikeuksista.
        
Mikä on työssäsi palkitsevaa?
Palkitsevinta työssäni on se, että koen aidosti tekeväni merkityksellistä työtä. Hahmotusvaikeuksia on tutkittu vasta vähän ja niistä kaivataan kovasti lisää tietoa. Esimerkiksi haastattelemani ihmiset ovat todella iloisia siitä, että asiaa on alettu tutkia. Tuntuu hyvältä, kun tapaan vanhemman tai hahmotusvaikeuksisen, joka jälkeenpäin kiittää siitä, että kokee tulleensa ymmärretyksi. Suurin motivaationi työssäni onkin se, että koen oikeasti voivani auttaa niitä, keitä hahmotusvaikeus jollakin tapaa koskettaa.

Mikä on työssäsi haastavaa?
Ajankäytön suunnittelu ja työn rajaaminen on haastavinta. Projektityössä tekemistä on aina paljon ja pitää miettiä, minkä tekeminen on oleellista ja mitä kaikkea oikeasti ehtii projektin aikana tehdä, ettei hajota itseään. NMIllä on käynnissä kaikenlaista mielenkiintoista, mutta kaikkeen ei voi vain lähteä mukaan. Se on välillä turhauttavaa.

Mitä teet, kun et ole töissä? Miten nautit vapaa-ajastasi?
Työajan ulkopuolella on päätöinen äiti ja tällä hetkellä vapaa-aikani meneekin perheen ja kotoilun parissa. Asumme maalla puolen hehtaarin hiekkakuopassa, jonka haluaisin muuttaa unelmieni puutarhaksi. Vapaa-ajalla yritänkin ehtiä tekemään paljon puutarhatöitä. En ollut ajatellut olevani puutarhaihminen, mutta oma piha inspiroi aivan eri tavalla. Olen huomannut, että vaatii todella paljon kärsivällisyyttä ja sitkeyttä malttaa tehdä yksi asian kerrallaan loppuun, eikä yrittää tehdä kaikkea yhtä aikaa, kun tekemistä on niin paljon. Mutta toisaalta on todella palkitsevaa nähdä, kuinka puutarhan kukat ja kasvit alkavat kasvamaan ja kukkimaan. Talvisin tykkään tehdä pihasuunnitelmia. Haaveeni olisi, että minulla olisi hieman enemmän vapaa-aikaa, jonka voisin käyttää lukemiseen. Haluaisin ehtiä käydä myös ratsastamassa.

Mitä suosittelisit lukijoille, jos saat aivan vapaasti suositella mitä vain?
Toivoisin, että kaikki lasten kanssa työskentelevät pysähtyisivät välillä miettimään asioita myös lapsen näkökulmasta ja kuulisivat, mitä lapsi yrittää oikeasti sanoa. Lapsen näkökulmasta jokin aikuisesta pieni ja merkityksetön asia voikin olla suuri ja tärkeä. Jokainen meistä toivoo ymmärrystä, hyväksyntää ja sitä, että saa olla aito oma itsensä. Suodaan näitä hetkiä siis niin sekä lapsille että itsellemme. Arjen kiireen keskellä on hyvä muistaa välillä rentoutua ja levätä, jotta jaksaa olla olemassa sitten työssään muita varten. Itse aion nyt syksyn tullen nauttia pimenevistä illoista ja herkutella syksyn sadolla.

Sadia Akhtar, liiketalouden perustutkinnon opiskelija, harjoittelija