Omat työkalut

Navigointi

Hahmotushäiriöt ja emotionaalinen hyvinvointi esillä kasvatusalan suurtapahtumassa


LEHDISTÖTIEDOTE

JULKAISUVAPAA HETI

Hyvä Alku –tapahtuma 17.-18.2.2016 Jyväskylän Paviljonki

Hahmotushäiriöt ja emotionaalinen hyvinvointi esillä kasvatusalan suurtapahtumassa                                                                                                                                     

Hyvä Alku -tapahtuma kerää yhteen runsaat parituhatta kasvatuksen, opetuksen ja terveydenhuollon ammattilaista ja asiantuntijaa Jyväskylän Paviljonkiin.  Tapahtuman tavoitteena on saattaa kasvatusalan uusin tutkimustieto ja tehokkaimmat menetelmät sekä oppimisympäristöjen mahdollisuudet lasten kanssa toimivien ammattilaisten käyttöön.

Tapahtuma järjestetään jo seitsemännen kerran. Tänä vuonna erityistä kiinnostusta on herättänyt hahmottamisen kuntoutusta käsittelevä luento. Eriasteisista visuo-spatiaalisista hahmotushäiriöistä kärsii noin 3–6 % ikäluokasta. Tämä tarkoittaa lähes yhtä lasta jokaisessa suomalaisessa koululuokassa. Hahmotushäiriöt tunnetaan kuitenkin huonosti. Niilo Mäki Instituutin vastaava tutkija Pekka Räsänen ja projektitutkija Suvi Ylönen kertovat luennollaan, mitä hahmotushäiriöt neuropsykologisena ilmiönä ovat, miten niitä voidaan tunnistaa ja miten hahmotushäiriöistä kärsivät itse kokevat vaikeutensa.  Räsänen ja Ylönen esittelevät myös, mitä tutkimusnäyttöön perustuvia keinoja hahmottamisen tukeen ja kuntoutukseen on olemassa.

Tapahtuman luennoilla ja työpajoissa perehdytään myös emotionaalisen hyvinvoinnin ja itsesäätelytaitojen tukemiseen sekä lasten haastavan käyttäytymisen ennaltaehkäisyyn.

Tapahtumassa päästään tutustumaan lisäksi lukutaidon ja -harrastuksen tukemisen hyviin käytänteisiin ja ajankohtaisiin lukemisen materiaaleihin, jotka on suunnattu erityisesti suomea toisena kielenä opiskeleville sekä muille hitaille lukijoille. Esillä on myös uusia tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäviä opetusmenetelmiä ja -tapoja kuten Ekapelin käyttämistä mobiililaitteilla sekä lukemisen tietokoneistettuja arviointimenetelmiä. Hyvä Alku -tapahtumassa kerrotaan myös ProKoulu -tutkimushankkeen alustavia tuloksia, jotka käsittelevät muun muassa luokan työrauhaongelmien ja oppilaiden käyttäytymisen pulmien ratkomista.

Hyvä Alku -tapahtuman toteuttajina ovat Niilo Mäki Instituutin, Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin, Onervan toimipisteen ja Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksen asiantuntijat. Tapahtuman yhteydessä järjestettävä oppimateriaali- ja myyntinäyttely on kaikille avoin ja maksuton. Tänä vuonna oppimateriaali- ja myyntinäyttelyn yhteyteen on rakennettu myös motorinen moniaistiseikkailu, jossa on mahdollisuus kokea elämyksiä eri aistein.

Lisätietoja HAHKU – Hahmottamisen kuntoutus -hankkeesta: vastaava tutkija Pekka Räsänen, pekka.rasanen@nmi.fi, 050-4343 495

 Lisätietoja Hyvä Alku -tapahtumasta: www.hyvaalku.net

Niilo Mäki Instituutin koulutuspäällikkö Maria Haakana 050 361 0973, maria.haakana@nmi.fi

Haastattelut toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala 050-441 4043