Navigointi

"On kiva tulla töihin"

 
Esittelyssä henkilöstöassistentti Kirsi Hintikka


Kerro itsestäsi ja millaisissa tehtävissä työskentelet Niilo Mäki Instituutissa?

Olen Hintikan Kirsi ja työskentelen henkilöstöassistenttina NMI:llä. Tämän vuoden loppuun työskentelen myös työsuojeluvaltuutettuna. Toimenkuvaani kuuluu taloushallinnon ja henkilöstöhallinnon tehtäviä. Taloushallintoon kuuluu erilaisia laskujen käsittelyihin liittyviä prosesseja ja tehtäviä. Henkilöstöhallinnon puolella on taas hyvinkin erilaisia hommia; henkilöstön tapahtumien järjestämisestä matkustussääntöjen selvittelyihin.

 
Miten päädyit tänne töihin Niilo Mäki Instituuttiin?

Päädyin tänne 13 vuotta sitten helmikuussa. Siihen asti olin ollut 10 vuotta ravintola-alalla ja vuorotyö ja epäsäännölliset työajat eivät enää houkutelleet ja säännöllinen työaika alkoi kiinnostaa. Sain tietää, että NMI:lle etsittiin oppisopimuksella työntekijää ja aloitin oppisopimuksella merkonomiopinnot. Olin onnekas, että opintojen loppuessa minut vakinaistettiin. Ensimmäiset 11 vuotta olin koulutustiimissä. Siihen kuului hyvin erilaisia hommia, mitä tänä päivänä. Silloin oli paljon reissaamista ym., mutta taloushallinto alkoi viemään enemmän ja enemmän mukanaan ja koin sen todella mielenkiintoisena alueena. Muutama vuosi sitten minulle tarjoutui tilaisuus opiskella henkilöstöhallinnon tutkinto, koska NMI:llä ei ollut henkilöstöhallinnon ihmistä. Sen myötä tehtävät vaihtuivat ja siirryin koulutustiimistä kokonaan hallinnon puolelle. Vaihdos toi paljon uutta ja vaihteluhan aina virkistää.

Mistä tykkäät työssäsi?

Ihan ensimmäisenä pitää mainita, että täällähän on ihan älyttömän hyvä työilmapiiri ja mahtavat työkaverit. Töissä on yleensä mukavaa ja on kiva tulla töihin. Tällä hetkellä omassa työssäni yhdistyy mielestäni sopivasti toistuvuus, rutiinit ja vaihtelevuus. Taloushallinnon töissä on paljon päivittäin toistuvia tiettyjä asioita ja rutiineja, mutta henkilöstöhallinnon puoli tuo erilaista vastapainoa; tehtäviä on laidasta laitaan.  Henkilöstöhallinnon puolella myöskään harvoin on kahta samanlaista tehtävää peräkkäin. Kaikki hallintoon liittyvät lait ja sopimukset ovat mielenkiintoisia ja niitä on kiva tutkia ja selvitellä. Niissä riittää aina opettelua. Yksi iso plussa on myös, että tässä hommassa saa työskennellä kaikkien kanssa. Hoitaessa koko henkilökuntaa koskettavia asioita, pääsee olemaan kaikkien kanssa tekemisissä.

Haasteita työssäsi?

Hyvällä tavalla haastavaa on tekniikan, menetelmien ja järjestelmien kehittyessä miettiä uusiksi asioita: pystyisikö jonkun asian hoitamaan helpommin tai löytyisikö jotain toisenlaista ratkaisua. Hienoa on, kun on saanut kehiteltyä jotain, mikä toimii. Näitä usein mietimme yhdessä ja tykkään siitä, että asioita joutuu pyörittelemään monen ihmisen näkökulmasta. Palkitsevaa on, jos onnistuu helpottamaan muiden työtä tai nopeuttamaan jotain prosessia.  Stressaavaa on jaksottainen kiire. Yleensä asiat, jotka vaativat keskittymistä ja tarkkuutta kerääntyvät aina samaan aikaan. Näitä yritän ennakoida pyrkimällä tekemään niitä mahdollisuuksien mukaan etukäteen, etteivät pääsisi kasaantumaan.  Usein juuri ennen lomaa kiirettä piisaa.

Mitä teet vapaa-ajalla? Miten rentoudut?

Tämä on aika helppo kysymys: tällä hetkellä minun elämässäni prioriteetti numero 1 on marraskuussa syntynyt pojantyttäreni Siiri. Kaikki vapaa-ajan menojen suunnittelu lähtee siitä, että vähintään kerran viikossa kerkeän häntä näkemään ja viettämään aikaa hänen kanssaan. Vasta sen jälkeen mietitään muita juttuja. Hänen kanssaan oleminen on ihan parasta stressin poistamista. Toinen tärkeä rentoutumiskeino itselleni on musiikki. Käyn tosi paljon keikoilla, ihan pienistä klubikeikoista isompiin festareihin. Lutakossa tulee välillä käytyä muutaman kerran kuukaudessakin. Olen tällainen rokkimummo, eli tykkään vähän raskaammasta musiikista. Monenlainen musiikki tosin menee, melodinen rokki on kuitenkin lähimpänä sydäntä. Keikoilla tuntuu, että saa hyvää energiaa. Tykkään myös laittaa kuulokkeet korville ja lähteä kävelylle tai pyörälenkille. Aion myös yhdistää nämä kaksi rakasta asiaa, ja olenkin suunnitellut, että jo ensi kesänä voisin ottaa Siirin mukaan ja mentäisiin yhdessä katsomaan vaikka Hevisaurusta.

Mitä vinkkejä antaisit aloitteleville työntekijöille?

Ensimmäisenä tulee mieleen, että kannattaa hypätä rohkeasti mukaan kaikkeen, mitä täällä tapahtuu. Tänne on helppo tulla. Vaikka tulee johonkin tiettyyn projektiin töihin, kannattaa jutella kaikkien ihmisten kanssa. Täällä on niin paljon eri alojen ihmisiä ja erilaisia ihmisiä, että saa varmasti hyviä vinkkejä, sekä omaan työskentelyyn täällä NMI:llä, että mahdollisesti jatkoa ajatellen muuallakin, ja myös yleisiä elämänohjeita. Hyvien ohjeiden lisäksi kuulee tietysti myös tosi huonoja vitsejä.

Kaisu Anttila
Koulutussuunnittelun harjoittelija, kasv. yo