Navigointi

Elämä on seikkailu


1. Kuka olet ja mitä teet Niilo Mäki Instituutissa? Lasse

Olen Lasse Eskola ja teen NMI:llä vähän kaikenlaista; esimerkiksi julkaisujen taittoa, editointia, materiaalien muokkausta, ilmoituksia, taittopohjia sekä tietohallinnon tehtäviä. Lisäksi olen mukana NMI:n koulutustiimissä. Koulutustiimi muun muassa suunnittelee ja järjestää koulutuksia ja tapahtumia. Työnkuvani on aika lailla laaja.

2. Olet ollut pitkään NMI:lla töissä. Miten NMI on muuttunut vuosien aikana?

Olen ollut NMI:llä kohta jo parisataa vuotta, aloitin vuonna 2001. Oma työnkuva ja työn sisällöt ovat muuttuneet aika paljon ja moneenkin kertaan tuona aikana. Myös NMI:n henkilökuntamäärä on moninkertaistunut ja projektit sekä projektien sisällöt ovat paljon laajempia, mitä alkuvuosina. Se miten toiminta tavoittaa ihmisiä, on myös muuttunut paljon. NMI on oppimisvaikeuskentällä entistä suurempi toimija.

3. Olet taittanut paljon NMI:n julkaisuja ja ollut monessa mukana, mikä työprojekti on jäänyt erityisesti mieleen?

Aika vaikea on nimetä mitään yksittäistä projektia. Jokainen projekti on  ollut aika erilainen ja julkaisujen taittoja on ollut todella paljon. Esimerkiksi kymmeniä kirjoja, testejä, kuntoutusmateriaaleja ja monenlaista muutakin. Työssä on tullut eri ihmisten erilaiset toimintatavat tutuksi, kun on väännetty sisältöjä ja ulkoasuja ja mietitty sitä, mitä materiaaleja mihinkin julkaisuun tai tuotteeseen tulee mukaan.

Ehkä mieleenkiintoisimpia tai mieleenjäävimpiä ovat olleet materiaalit, joissa pitää miettiä mukaan muutakin sisältöä kuin vain painettu julkaisu. Se vaatii paljon miettimistä ja suunnittelua, että minkälaisella aikataululla saadaan kasaan toimiva paketti, joka voi sisältää monenlaista. Hyvänä esimerkkinä voisi olla vaikka Jänistarinat. Siinä on DVD-levy joka pitää editoida ja CD-rom-levy, joka pitää täyttää materiaaleilla, kolme käsikirjaa ja sitten on jänis, joka on pitänyt mitoittaa ja tilata tietystä paikasta ja postilaatikko, joka toimii tuotepakkauksena. Laatikkoa käytetään myös päiväkodeissa osana ryhmän toimintaa.  Tärkeintä materiaaleissa on kuitenkin se, että tuotteet ovat käyttäjille sellaisia että ne palvelevat kohderyhmälle suunniteltua tarkoitusta.

4. Mikä on parasta Niilo Mäki Instituutissa työskentelyssä?

Hyviä asioita Niilo Mäki Instituutilla työskentelyssä ovat työn joustavuus ja vaihteleva työn sisältö. Myös ajan myötä muuttuneet työtehtävät ovat hyvä asia.

On hienoa, kun aina välillä huomaa, että voin omalta osaltani olla mukana tekemässä työtä, millä on oikeasti merkitystä ja tuotteita jotka tarjoavat apua ammattilaisille ja tukea tarvitseville. Asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta tulee usein tapahtumissa ja koulutuksissa suoraa palautetta siitä, että NMI:n julkaisujen ja materiaalien avulla on saatu aikaan merkittäviä tuloksia oppimisessa.

5. Minkälaisen elämänohjeen antaisit lukijoille?

Kuulin taannoin eräältä pitkätukkaiselta ystävältäni semmoisen viisauden, että elämä on seikkailu. Ei ollenkaan huonosti sanottu.

Ja jos sopii, niin tähän loppuun tahtoisin lähettää terveisiä harrasteajoneuvoltani Markulta (Lincoln Mark V) kaikille lukijoille!

 

Assi Karppinen, koulutussuunnittelija, KM, Niilo Mäki Instituutti