Omat työkalut

Navigointi

Alexander Stubb Lukuvaarin lainakengissä

 

Tomas Eklund, 8, on puolivälissä Paten jalkapallokirjaa, jota luetaan yhdessä Lukumummien ja Lukuvaarien kanssa viikoittain koulupäivän aikana. Tämän päivän lukutuokio poikkeaa tavanomaisesta, sillä tutun lukukaverin tilalla onkin mies, joka saattaa olla tuttu muuta kautta.
–Mitenkäs luetaan? Alexander Stubb kysyy Tomakselta.
Tomas valitsee malliluvusta, vuoroluvusta ja yhdessä lukemisesta vuorotellen lukemisen. Tomas ja Alexander alkavat lukea vuorotellen kuvausta jalkapallo-ottelusta.
–Onko toi Messi, Alexander kyselee, –Tekikö se omarin?

 

Lukutuokion jälkeen oli hetki aikaa keskustellut urheilusta. Tomakselle jäi muistoksi ministeri Stubbin kirjoittama kiitosviesti mukavasta lukutuokiosta.


Haaste vapaaehtoistoimintaan

Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä haastoi syksyllä 2015 kansanedustajat osallistumaan valtakunnalliseen vapaaehtoistenpäivän kampanjaan. Kansalaisareena ehdotti Alexander Stubbille vapaaehtoistoiminnaksi Niilo Mäki Instituutin ja MLL:n Järvi-Suomen piirin kehittämää Lukumummi ja -vaari -toimintaa. Kiireisen ministerin aikatauluun lukutuokio Saunalahden koululla Espoossa sopi maanantaina 25. tammikuuta. YK:n kansainvälistä vapaaehtoisten päivää on vietetty jo 30 vuotta ja ministeri Stubb oli mukana toista kertaa.

 

Terveisiä pääministeriltä

Lukutuokio keskeytyy hetkeksi, kun Alexander Stubb hyppää hetkeksi valtiovarainministerin rooliin ja vastaa nopeasti puhelimeen. –Se oli pääministeri, sanoin että täällä on nyt tärkeä lukutuokio kesken. Pääministeri lähetti sulle terveisiä, Alexander kertoo puhelun jälkeen.
Alexander paljastaa Tomakselle, että hänellä on omakohtaisia kokemuksia siitä, kuinka lukeminen takkuaa. –Siirryin neljännelle luokalle ruotsinkieliseen kouluun. Olin oppinut lukemaan ja kirjoittamaan suomeksi, joten aluksi ruotsiksi lukeminen oli tosi haastavaa. Sitten kun vaan treenasin, niin sieltä se sitten tuli.
Lukutuokion lopuksi Tomas, Alexander ja koululla normaalisti käyvä Lukuvaari Antti Airisto juttelevat hetken jalkapallosta.

Kerttu ja Alexander lukivat vuoronperään merirosvoista kertovaa kirjaa.


Pienen tuokion suuri merkitys

Seuraavaksi lukuvuorossa on Kerttu Tallus, 8, jonka valitsema kirja kertoo merirosvoista. Alexander näyttää, kuinka hänen mielestään merirosvot mulkoilevat, mikä naurattaa Kerttua. Yhtenä Lukumummien ja Lukuvaarien tehtävänä onkin herättää kirjan tarina eloon ja innostaa pientä lukijaa kirjallisuuden pariin. Alexander kertoo, että hänelle on luettuna lapsena paljon ja myös hänen lapsensa ovat saaneet nauttia yhteisistä lukuhetkistä.
–Kutsutaanko ministeri joskus uudestaan kylään, rehtori Hanna Sarakorpi kysyy Kertulta.
Kertusta ajatus on hyvä, vaikkakin Antti-vaari on sen verran pidetty henkilö koululla, että hänen paikkansa tuskin on auki.
–Jos se minusta olisi kiinni, voisin aloittaa joka maanantain näin, teini-ikäisten lasten isä Alexander toteaa, –Kyllähän tästä tulee vähän haikea olo, kun kotona ei enää tule tämmöisiä yhteisiä lukuhetkiä.
Jo pienessä lukutuokiossa on siis välittynyt muutakin kuin lukutaidon ja lukemissujuvuuden tukemisen tärkeys; yhdessä lukeminen pysäyttää meidät olemaan hetkessä ja kohtaamaan toisen.

Lukumummit ja Lukuvaarit käyvät kouluilla lukemassa yhdessä lasten kanssa. Alexander Stubb kokeili 25. tammikuuta Espoon Saunalahden koululla, miltä tuntuisi olla Lukuvaari.

 
Lisää Alexander Stubbin ja lasten kokemuksia lukutuokiosta julkaistiin NMI:n helmikuun uutiskirjeessä:

http://www.nmi.fi/fi/koulutus/koulutustiedotteet/201dlukutaito-on-ajattelun-onnellisuuden-ja-sivistyneisyyden-yhdistelma201d 

http://www.nmi.fi/fi/koulutus/koulutustiedotteet/lapsetkin-arvostavat-lukutaitoa 

Lukumummi ja -vaari -toiminta on Niilo Mäki Instituutin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin kehittämää toimintaa, jossa vapaaehtoiset seniorit käyvät kouluilla lukemassa lasten kanssa. Toiminta saa jatkoa uusista mummi ja -vaari -malleista, seuraa uutisia täältä: http://fb.com/lukumummitjavaarit

 

Kuvat ja teksti: Suvi Ylönen