Omat työkalut

Aivojen asialla -tunnustuspalkinto Niilo Mäki Instituutille

 

Tiedote 5.4.2016/Julkaisuvapaa 7.4.2016 klo 14.30. Aivoliitto ry:n myöntämän Aivojen asialla -tunnustuspalkinnon saa Niilo Mäki Instituutti ansioistaan oppimisvaikeuksien tutkimuksen ja kehittämistyön alalla. Tunnustuspalkinto myönnetään Aivoliiton valtuuston kokouksen yhteydessä torstaina 7.4.2016 Turussa.

Jyväskylässä toimiva Niilo Mäki Instituutti on noussut maamme johtavaksi oppimisvaikeuksien tutkimuksen ja kehittämistyön keskukseksi 25 toimintavuotensa aikana. Instituutin monitieteinen tutkimusta, koulutus- ja julkaisutoimintaa sekä klinikkapalveluja tuottava toimintamalli on herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta. Niilo Mäki Instituutti jatkaa ansiokkaasti aivotutkimuksen uranuurtajan Niilo Mäen (1902-1968), työtä.Hän on merkittävin neuropsykologian ja erityispedagogiikan kehittäjä maassamme. Myös Aivoliitto on saman työn jatkajia.

- Aivoliitto on tehnyt Niilo Mäki Instituutin ja sen tutkijoiden kanssa vuosien ajan hyvää yhteistyötä. Professori Timo Ahonen on toiminut muun muassa Kielipolku-lehden toimitusneuvoston puheenjohtaja ja asiantuntijana liiton toiminnassa. Aiemmin Instituutin ja oppimis- ja ohjauskeskus Valteri-Onervan yhteishankkeessa tutkijana toimineen ja nykyisin oppimis- ja ohjauskeskus Valterin kokoaikaisena ohjaavana opettajana toimiva Tiina Siiskonen on ollut sekä Kielipolku-lehtemme asiantuntijana että aloittaa nyt Kielihäiriö-neuvottelukunnan puheenjohtajana. Aivoliitolla on edustus Niilo Mäki Instituutin valtuuskunnassa. Instituutilla on erittäin runsas ja ansiokas julkaisu- ja koulutustoiminta, sanoo toiminnanjohtaja Tiina Viljanen Aivoliitosta.

Aivotoimintojen ja niiden poikkeavuuksien tutkimus on muuttanut käsityksiämme lapsista, jotka eivät opi esimerkiksi lukemaan, laskemaan tai eivät pysty keskittymään oppitunneilla. Lasta tai nuorta ei enää pidetä tyhmänä tai laiskana, vaan hänellä voi olla merkittäviä, mutta kapea-alaisia toiminnallisia poikkeavuuksia aivotoiminnoissaan. Näiden, usein perinnöllisten, vaikeuksien ymmärtäminen on parantanut mahdollisuuksiamme tukea lapsia, joille oppiminen tavanomaisin keinoin on lähes ylivoimaista.

Niilo Mäki Instituutti toimii siltana tutkimuksen ja käytännön välillä. Tietoa ja vuorovaikutusta välitetään molempiin suuntiin: tutkimuksesta opetuksen arkeen erilaisina diagnostisina ja kuntoutuksen välineinä, mutta yhtä paljon arjen koulutyön suunnasta tutkijoille uusina kysymyksinä selvitettäväksi tutkimuksen keinoin.

- Tavoitteenamme on tuoda uusin tieto käytännön toimijoiden tueksi koulutuksina, julkaisuina, toimintamalleina ja tuki- tai tietopalveluina, Niilo Mäki Instituutin toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala summaa.

- Suuri kiitos tunnustuksesta koko instituutin puolesta. Olemme erittäin iloisia siitä, että Aivoliitto on näin huomattavalla tavalla osoittanut arvostuksensa Niilo Mäki Instituutille, Juha-Matti Latvala kertoo.

Tunnustuspalkinto myönnetään Aivoliitto ry:n liittovaltuuston kokouksen yhteydessä torstaina 7.4.2016 klo 14.30 Erityisosaamiskeskus Suvituulessa, Suvilinnantie 2, Turku. Tunnuspalkinnon ottaa vastaan toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala. Hänen yhteystietonsa ovat tiedotteen lopussa.

Aivojen asialla -tunnustuspalkinto jaossa toista kertaa

Aivoliitto ry myöntää vuosittain tunnustuspalkinnon henkilölle, työryhmälle tai teolle, joka edistää merkittävästi joko aivoterveyttä, puheen ja kielen ja/tai aivoverenkiertohäiriöiden hoitoa ja kuntoutusta.

Aivojen asialla -veistoksen on tehnyt mynämäkeläinen seppämestari Marko Anttila. Se on valmistettu erikokoisista rautapaloista, jotka Anttila on takonut ja muokannut kuumana. Veistoksen jalusta on tammea.
- Olen koonnut veistoksen, joka kuvaa mielestäni aivolohkojen liittymistä toisiinsa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Taottu rauta sopii tähän veistokseen hyvin.

Palkinnon saaja saa nimilaatan Aivoliiton toimitiloissa säilytettävään Aivojen asialla -veistokseen ja lisäksi veistoksen pienoismallin ja kunniakirjan.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Tiina Viljanen, p. 040 833 1511, tiina.viljanen@aivoliitto.fi
Toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala, Niilo Mäki Instituutti, p. 050 441 4043,
juha-matti.latvala@nmi.fi 

www.aivoliitto.fi
www.nmi.fi